Розділ Культура

Міський голова Шепетівки презентував свою книжку

Автор Віталій Мосійчук 21 жовтня 2016, 16:09
Минулого вечора в міському будинку культури відбулася презентація книжки Михайла Полодюка "Невідомі сторінки історії Шепетівщини". Це вже друга його книга, першою був історико-краєзнавчий нарис про село Мальованку, малу Батьківщину автора.
Завдяки копіткій праці Михайла Івановича з'явилися ґрунтовні розвідки та дослідження про наш край, які відкривають багато невідомого, що допомагають переосмислювати історичні події, повертають з небуття снавні імена земляків. У книгу введено велику кількість невідомих фактів, свідчень очевидців історичних подій. Левова частина їх висвітлює події нашого краю у роки визвольних змагань, Української революції 1917-1921 років, часів Голодомору, першої та Другої світової війни.

У книзі йдеться про борців за вільну Україну, лицарів Січових Стрільців, воїнів Армії УНР, УПА, які визволяли нашу землю і виявляли неабияку мужність і надзвичайну хоробрість. Перед нами зримо постають непересічні особистості М. Капустянського, С. Петлюри, Є. Коновальця, нашого земляка Садовського, члена першого уряду УНР та інших.

Розповідається про члена УПА, провідника і пропагандиста відділення "Еней", що діяла на теренах нашого краю Корчука Володимира Григорійовича, а в залі в цей час присутні його дочка, внучка і правнучка, три покоління.

Історичні факти, про які розповідав Михайло Іванович хвилювали і не залишали байдужими присутніх на презентації.
Головне завдання історії - вчити вмінню використовувати уроки історії, долучатися до її витоків. Допоки ми не навчимося визнавати свої помилки і робити правильні висновки, доти будемо рухатися безперспективним шляхом.
Саме таким був лейтмотив виступу на вечорі подільського дослідника і письменника Петра Маліша, який також працює над історичним минулим Хмельниччини, а деякі з його досліджень були використані у книзі Полодюка М.І.

Михайло Іванович розповів, що довелося попрацювати над багатьма джерелами зі сховищ архівів, займатися дослідженням того чи іншого факту і часто ці пошуки пересікалися з Малішем. Допомагало знання іноземних мов, бо є багато не вивчених документів, що залишилися після Другої світової війни. У книзі багато наведено джерел, про дії німецької влади на нашій землі, опубліковані цікаві, невідомі досі польські, австрійські та німецькі карти тих далеких часів.
Книжка не претендує на досконалість, на завершеність. І це є головним. Вона повинна спонукати до праці. До пошуків і відкриттів свого історичного минулого, яке є змістовним, багатим і неповторним.
Саме такою думкою і подальшими перспективами  роботи над історією нашого краю автора завершується вечір. Як же ще мало ми знаємо про свою рідну землю.
Фотозвіт із презентації
Останнє редагування 21 жовтня 2016, 16:59

Відео

0
репостів
0
репостів