Розділ Культура

В Меджибожі відбувся регіональний музейний форум

Автор 29 березня 2016, 17:33
До Меджибожа на форум під назвою "Музеї в культурному ландшафті" приїхали музейники звідусіль, передає ДІКЗ "Межибіж" в Фейсбуці, в тому числі представники із Шепетівки. Проведення цієї робочої зустрічі музейників і шанувальників культурної спадщини було присвячене 45-річчю відкриття музею у Меджибізькій фортеці та 15-річчю створення Державного історико-культурного заповідника "Межибіж".
В умовах децентралізації влади та збільшення повноважень місцевих громад зростає й взаємна відповідальність як музейних і заповідних установ за збереження, вивчення і популяризацію культурної спадщини, так і відповідальність громад за успішну діяльність установ, які культурною спадщиною опікуються. Адже місцевий історико-культурний спадок робить громаду громадою, а національна історико-культурна спадщина робить державу державою. Таку спільну позицію висловили учасники у підсумковій резолюції круглого столу “Музеї в культурному ландшафті”.

Від цілковитої руїни до фортеці, яка відроджується; від маленького музею-філії до історико-культурного заповідника, який приймає тисячі туристів - про цей шлях, який долався не без труднощів, але з упевненістю, розповів директор заповідника Олег Погорілець. “Коли я щойно прийшов на посаду директора і казав, що через певний час ми будемо не тільки приймати екскурсії, а й вести археологічні розкопки, проводити науково-краєзнавчі конференції і ще робити багато проектів - мене дехто називав мрійником. Але сьогодні це стало реальністю, а мрії колективу, тобто його перспективні плани, сягають далі”, - каже він.

Нинішня робота ДІКЗ “Межибіж” базується на багаторічних напрацюваннях усіх професіоналів та ентузіастів, які віддали фортеці частку свого життя. Учасники і гості круглого столу вшанували запрошених на засідання ветеранів музею і заповідника, згадали добрим словом подвижників музейної справи і краєзнавства музейної справи Михайла Ягодзінського і Мирослава Пінчака, а заслужений працівник установи, провідний науковий співробітник, колишня завідувачка історико-етнографічним музеєм і талановитий екскурсовод Галина Медведчук отримала відзнаку “За збереження історії”.

Окрім вшанування фундаційних дат заповідника, учасники засідання обговорили проблеми і завдання діяльності музейних установ у контексті їх взаємодії з культурними ландшафтами історичних поселень та регіонів. Вони висловили підтримку тим завданням, які декларовані Міжнародною радою музеїв ICOM для проведення Міжнародного Дня музеїв - 2016: необхідності виходу музеїв за межі власних стін, перетворення їх на центри з вивчення та інтерпретації локальної спадщини, виконання ними провідних функцій у захисті, збереженні і розвитку культурних ландшафтів, у розвитку культурного туризму.

Ілюстрацією сучасних принципів реалізації завдань музейництва була доповідь Олександра Антонця (м. Суми), керівника колективу дизайнерів, у доробку якого експозиції гетьманської столиці Батурина та багатьох інших музеїв України. Саме такі сучасні принципи і технології, на думку працівників заповідника “Межибіж”, мають бути покладені в основу реекспозиції сьогоднішніх музейних залів, а головне - у пристосування до музейної діяльності палацу Сенявських-Чарторийських, відродження якого з руїни розпочато коштом обласного бюджету.

Учасниками круглого столу, зокрема, заступником голови Летичівської районної ради Василем Провозьоном і головою Меджибізької селищної ради Михайлом Демківим у ході засідання неодноразово підкреслено, наскільки цінним спадком, і водночас ресурсом краю є не тільки Меджибізька фортеця, а весь історичний та культурний комплекс, який склався навколо неї у містечку за 870 років його письмової історії. На цьому історичному фундаменті, а водночас на туристичних та просвітницьких традиціях, що склалися у заповіднику, є можливими і розвиток новоствореної місцевої територіальної громади, і утвердження Меджибожа як її центру з давніми самоврядними традиціями.

У роботі круглого столу взяли участь представники 24 національних, державних та місцевих музеїв і заповідників, дослідницьких та навчальних закладів, установ, громадських організацій, які прибули до Меджибожа з 14 міст і містечок України: Батурина, Бережан, Вінниці, Володимира Волинського, Вороновиці, Городка, Кам’янця-Подільського, Летичева, Луцька, Самчиків, Старокостянтинова, Сум, Хмельницького, Шепетівки.

Наступною нагодою, яка збере музейників для спілкування та обміну досвідом у Державному історико-культурному заповіднику “Межибіж”, буде Другий регіональний музейний форум “Музей: храм муз - 2016”. Він відбудеться 17 червня 2016 року.
0
репостів
0
репостів