Розділ Культура

Відкрили доступ до унікальних фото церков, які колись знаходились на Шепетівщині

Автор 09 листопада 2023, 13:37
 Церква та дзвіниця в м. Шепетівка Заславського повіту Волинської губернії, побудовані в 1792 р. Церква та дзвіниця в м. Шепетівка Заславського повіту Волинської губернії, побудовані в 1792 р. ЦДІАК. Фонд 1686, опис 2, справа 47, дати: 1911 – 1912

Сьогодні було відкрито доступ до правдивих скарбів фонду інженера, архітектора і реставратора Володимира Леонтовича (1881-1968), фонду 1686, опису 2, справ 39-47 Центрального державного історичного архіву України в Києві. Про це повідомили у громадській організації «Товариство культурної спадщини «Заслав'є».

Тепер світлини дерев'яних церков і двінниць сіл Антоніни, Мокіївці, Мислятин, Путринці, Радошівка, Траулин і містечка Шепетівка Заславського повіту Волинської губернії будуть доступні для усіх, хто любить і цікавиться традиційною культурою українського народу.

Ці світлини є дивовижним історичним свідченням про вигляд об'єктів сакральної дерев'яної архітектури, найстаріший з яких датується 1742 роком, а наймолодший 1870-им.

Жоден з цих зразків народного храмового будівництва до наших днів не зберігся. Усі зафіксовані на знімках з колекції Володимира Леонтовича церкви і дзвінниці були розібрані або знищені внаслідок російського панування на українських землях.

Щопта збірки Володимира Антоновича, якою володіє київський архів, також містить окремий діапозитив на склі із зображенням церкви в селі Траулин, оцифрувати який в установи немає технічної можливости, тому публікація цього зображення буде чекати на кращі часи.

Значну частину особистого архіву Володимир Леонтович продав з власної ініціативи в 1965 році Ленінградському відділенню Інституту археології АН СРСР. Зараз це фонд Володимира Леонтовича (фонд 51) фотоархіву Інституту історії матеріальної культури Російської академії наук в Санкт-Петербурзі, що налічує 131 негатив.

Останнє редагування 09 листопада 2023, 13:44
0
репостів
0
репостів