Розділ Культура

Плесенський народний аматорський театр "ПТАХ" поставив виставу «Мина Мазайло»

Автор 07 листопада 2023, 17:33

4 листопада у селі Плесна Шепетівської громади поціновувачі театрального мистецтва мали змогу переглянути невмирущу класику - виставу «Мина Мазайло». А заодно долучитись до благодійної акції на підтримку ЗСУ.

Зробивши донат, глядачі мали змогу насолодитися грою акторів народного театру "ПТАХ". Вистава «Мина Мазайло» – українська класика, яка є як ніколи актуальною, тому що і смішить, і зворушує, і, водночас, дає змогу замислитись та переоцінити сучасний життєвий шлях.

П'єса написана українським письменником Миколою Кулішем. За визначенням автора, п'єса є сатиричною комедією, але у творі описана трагічність становлення української мови й зацькованого народу, тому твір є трагікомедією.

Тема твору — «міщанство і українізація». Ідея твору полягає у тому, що засобами гротеску і разючої сатири автор викриває суспільні явища українізації наприкінці 20-х років XX ст., висміює носіїв українського та російського шовінізмів. Водночас побіжно висміюється і мрійництво, відірваність від життя та невміння робити правильний вибір українських націоналістів.

В основу твору покладено анекдотичну історію про те, як харківський службовець Мина Мазайло вирішив змінити своє прізвище, у якому вбачав причину своїх життєвих і службових поразок, на престижніше — російське Мазєнін. Однак суперечка з цього приводу поступово переходить у сімейну дискусію і виходить на рівень глобальної проблеми.

Наприкирнці вистави було підраховано пожертви. Спільними зусиллями вдалося зібрати кошти у розмірі 4330 грн.

ПТАХ

Нагадаємо, що цьогоріч Плесненський народний аматорський театр “Птах” філії “Будинок культури с.Плесна” Шепетівського міського будинку культури  відзначив два ювілеї – 80-річчя з часу створення та 50-річчя у статусі “Народного”.

Театр має свою історію, яка сягає у часи Другої світової війни. Робота театру розпочалась з драматичного гуртка, створеного ще до війни, який набув найбільшого функціонування  у 1943 році. Гуртківці часто виступали вдома, а також пішки ходили у сусідні села, щоб показати своє мистецтво. Про Плесненський театр почали говорити як про щось особливе, таке, що надихає і дарує задоволення для душі.

У 1968 році  на допомогу акторам приїжджає Любов Заячківська, яка стала музою і творчою наставницею для сільських гуртківців. Тоді вже ставилися такі вистави, як “Безталанна”, “Сині роси”, “Дороги, які ми обираємо”, “Мати наймичка”, “В степах України” та інші, в яких грали більше тридцяти акторів.

У 1972 році з виставою “Калиновий гай” плесненці стали лауреатами республіканського фестивалю народної творчості і були нагороджені бронзовою медаллю. Наступного, 1973 року, за високий художній рівень репертуару та виконавську майстерність, колективу було присвоєно звання «Народного самодіяльного театру».

Театр “Птах” – це один  із найдавніших та найбільш перспективних аматорських театрів нашої області.

Останнє редагування 08 листопада 2023, 12:07
0
репостів
0
репостів