Розділ Культура

У Шепетівці презентували фотодокументальну виставку про знищених українських театралів

Автор 07 березня 2023, 17:24

У Музеї пропаганди відбулася презентація фотодокументальної виставки «Імена, викреслені з афіш», що експонується у виставковій залі музею. Для громади експозицію презентували у співпраці з Меморіальним заповідником "Биківнянські могили".

На відкриття завітали учні Шепетівська дитяча художня школа, представники Шепетівська міська бібліотека №1 та інші відвідувачі, яким небайдужі життя та творчі здобутки театральних діячів, знищених у період Великого терору, історії відомих акторів, режисерів, театрознавців, організаторів театрального процесу в Україні, які стали жертвами карально-репресивної машини більшовицької влади.

Відвідувачі дізнались про долю тих, чиє життя належало театру й обірвалось у 1937 – 1938 роках за злочинним присудом влади, про життя та творчі здобутки театральних діячів, які знайшли свій останній спочинок у Биківнянському лісі. 

Інформаційні банери виставки висвітлюють персональні історії відомих акторів, режисерів, театрознавців, організаторів театрального процесу в Україні. Серед них: Василь Верховинець і Сергій Каргальський, Йона Шевченко і Олександр Кисіль, Януарій Бортник і Олекса Ходимчук, Степан Шагайда і Борис Дробинський, Іван Яновський і Кирило Гетьман, Генрі Тарло і Дмитро Грудина та інші.

Окремий банер присвячено історії Державного польського театру УРСР, закритого у 1938 році через руйнівний вплив репресій внаслідок проведення так званої «польської операції» НКВС.

Біографічні довідки доповнено унікальними ілюстративними матеріалами. У виставці подані архівні документи та рідкісні фотографії, які відтворюють соціальні реалії і театральну дійсність 1920 – 1930-х років, демонструючи, як мистецтво було підігнано під ідеологічні потреби держави.

Запрошуємо відвідати фотодокументальну виставку «Імена, викреслені з афіш» щодня з 09:00 до 17:00 та послухати пізнавальну екскурсію від наукового співробітника.

За матеріалами Музею пропаганди

Останнє редагування 07 березня 2023, 17:45
0
репостів
0
репостів