Розділ Культура

У Ізяславі відбулось представлення культурологічного проєкту під назвою «Портрет на фоні епохи»

У п’ятницю минулого тижня у залі Ізяславського будинку творчості дітей та юнацтва зібралися поціновувачі історії рідного краю. У цей день відбулось представлення культурологічного проєкту під назвою «ПОРТРЕТ НА ФОНІ ЕПОХИ». Першу краєзнавчу студію у рамках означеного проєкту було присвячено 305-річниці від дня народження поетеси, перекладачки, філантропу, княгині Барбарі Урсулі САНГУШКО (в дівоцтві Дуніна), якій виповнилося 04 лютого 2023 року.

На початку заходу присутні вшанували пам’ять загиблих та померлих захисників і захисниць Української держави, усіх цивільних жертв російсько-української війни.

Проєкт для присутніх на заході представив тво.директора комунального закладу «Палац Сангушків» Віктор Кучерук. Він спільно із методистами Ізяславського будинку творчості дітей та юнацтва Ларисою Хмиз і Наталією Ніколайчук, педагогом Ізяславського ліцею № 1 імені Мирослава Поповича Наталією Притульською, провідним бібліографом Ізяславської центральної бібліотеки Тетяною Гайдашук, провідним методистом Ізяславського будинку культури Інною Жерновою, науковим співробітником Ізяславського історико-краєзнавчого музею Мариною Заверухою, за підтримки Ізяславського будинку творчості дітей та юнацтва, Ізяславської центральної бібліотеки, Ізяславського будинку культури розповіли про цікаве і багатогранне життя княгині Барбари Сангушко, її громадське життя та літературну творчість, господарську діяльність.

Зокрема в інформаційних повідомленнях було розкрито її стосунки із родиною та дітьми. Окремо виступаючі розповіли про політичне, культурне, літературне, мистецьке та громадське життя Польщі і Європи періоду епохи Просвітництва. Усі розповіді були доповнені відеорядом із світлин, що ілюстрували інформаційні повідомлення доповідачів. У залі під час проведення краєзнавчої студії «Барбара Сангушко - 305», для відтворення духу Просвітництва постійно лунали у записі музичні твори В.-А. Моцарта, Й. Гайдна, Л. ван Бетховена.

Крім того, було організовано книжково-ілюстративну виставку документів, які детально висвітлюють історичні події цієї епохи. Користуючись нагодою, усі бажаючі мали можливість детальніше ознайомитись із ними.

Гортаючи славні сторінки історії України, зокрема Ізяславщини, прямуючи шляхами та вулицями рідної громади, якими ходили колись такі поважні люди, як наші батьки, діди-прадіди та інші важливі історичні постаті, а також завдяки подібним культурологічним проєктам як «Портрет на фоні епохи», ми, сучасники, починаємо усвідомлювати, яку спадщину нам залишено.

У планах організаторів проєкту заплановано провести відповідні краєзнавчі студії у закладах освіти громади. Адже ми зобов’язані цінувати та завдячувати за все те цінне, корисне та невмируще, що пов’язане з Ізяславським краєм.

Ізяславська міська рада

Останнє редагування 07 лютого 2023, 14:10

Відео

0
репостів
0
репостів