Суд виніс вирок шепетівчанину, який збив пішохода на "зебрі"

Автор 26 листопада 2021, 16:11

Шепетівський міськрайонний суд визнав 21-річного мешканця м. Шепетівки винуватим у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому тяжкі тілесні ушкодження. Йому призначили покарання у виді 3 років ув’язнення з позбавленням водійських прав на 1 рік, звільнивши від реального відбування основного покарання з випробуванням на 1 рік іспитового строку. Також суд стягнув з нього на користь потерпілого майже 100 тисяч гривень матеріальної та моральної шкоди.

Нагадаємо, що дорожньо-транспортна пригода сталася 13 березня близько 17 години 25 хвилин у м. Шепетівка по вулиці Судилківській.

Правоохоронці встановили, водій автомобіля «Пежо - Партнер», 21-річний місцевий мешканець, скоїв наїзд на хлопця-пішохода, 18-річного жителя с. Ленківці Шепетівського району, який перетинав проїжджу частину на пішохідному переході.

З численними травмами потерпілого госпіталізовано у відділення невідкладної допомоги Шепетівської центральної районної лікарні. Експерти оцінили характер травм потерпілого як тяжкі, небезпечні для життя в момент спричинення.

За даним фактом слідчі Шепетівського РУП відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху) Кримінального кодексу України. Винуватцеві ДТП оголосили про підозру, обвинувальний акт скерували до суду.

У судовому засіданні водій вину визнав повністю, попросив пробачення у потерпілого. Розповів, що за кермом два роки й ніколи не порушував ПДР. Зрозумівши, що збив пішохода, зупинився й підбіг до нього, за ним прибіг таксист, що їхав позаду, й викликав швидку. Сказав, що навідував постраждалого в ДТП у лікарні, приносив їжу, купив на 10047 гривень ліків, добровільно відшкодував йому заподіяну моральну шкоду в сумі 15000 грн. Молодий чоловік просив його суворо не карати та не позбавляти водійських прав.

Потерпілий пояснив, що у тому районі опинився випадково – сів не на той автобус, а коли зрозумів, що помилився, вийшов на зупинці на вул. Судилківській. Щоб доїхати до автовокзалу, йому потрібно було перейти на протилежний бік дороги. Ішов переходом. А далі нічого не пам’ятає.

«…дослідивши безпосередньо в судовому засіданні докази, оцінивши їх у сукупності з точки зору належності, допустимості, достовірності, а також достатності і взаємозв`язку, суд дійшов висновку, що винуватість обвинуваченого повністю доведена», – зазначає суд.

При призначенні покарання суд врахував, що обвинувачений молодого віку, неодружений, позитивно характеризується, раніше не мав проблем із законом, за кермом був тверезим. Обставинами, що пом`якшують йому покарання, суд визнав щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, добровільне часткове відшкодування заподіяної матеріальної та моральної шкоди. Таких, що обтяжують покарання, – не встановив.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Поліцейські Шепетівщини закликають водіїв бути максимально уважними за кермом та не перевищуйте дозволену швидкість.

А пішоходам нагадують, що у темну пору доби необхідно використовувати на одязі світловідбивні елементи, це зробить вас більш помітним на дорозі та дозволить уникнути трагедії.

За повідомленням пресслужби суду та Шепетівського районного управління поліції

Останнє редагування 26 листопада 2021, 23:30
0
репостів
0
репостів