За серію крадіжок судили підлітка з Шепетівщини

Автор 09 квітня 2021, 11:41
За серію крадіжок судили підлітка з Шепетівщини Фото depositphotos.com

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним 16-річного мешканця Шепетівщини в крадіжці, поєднаній з проникненням у житло та інше приміщення, вчиненій повторно (частина 3 статті 185 Кримінального кодексу України), призначивши йому покарання у виді 3 років позбавлення волі, проте звільнив від його відбування з випробуванням на 1 рік іспитового строку.

Суд також задовольнив позов однієї із потерпілих про відшкодування майнової шкоди та частково – моральної. Стягнув з обвинуваченого 3797 гривень на відшкодування майнової шкоди та 1000 гривень – моральної шкоди. Зазначивши, якщо у неповнолітнього немає майна, достатнього для відшкодування матеріальної та моральної шкоди потерпілій, то збитки має відшкодувати його мати (ч.2 ст.1179 ЦК України).

Як встановив суд, у вересні минулого року в селі на Шепетівщині місцевий підліток, знявши скло з вікна веранди у будинку сусідки, заліз всередину й виніс звідти більше 6 кг квасолі та два пледи. Наступного дня серед іншого взяв ще й ключі від сараю, звідки згодом вкрав велосипед. Сума викраденого майна склала більше 1700 гривень.

Незабаром хлопець навідався до помешкання іншої сусідки. Зайшовши через незамкнені двері, одного дня вкрав конверт з 3400 грн. Наступного візиту – продукти.

У суді юнак розповів, що торік у вересні не ходив до школи, а проникав до помешкань сусідок задля крадіжки. Свою вину визнав повністю і розкаявся.

Як ідеться у досудовій доповіді, школяр імпульсивний, задиркуватий, самолюбивий, при цьому мати не приділяє уваги вихованню сина, не розуміє і не підтримує його, не допомагає у навчанні. Ризик того, що хлопець вчинить повторні кримінальні правопорушення, фахівці оцінили як середній, додавши, що його виправлення можливе без позбавлення чи обмеження волі.

Проаналізувавши усі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що вина неповнолітнього у скоєнні інкримінованого злочину доведена.

Призначаючи обвинуваченому вид та розмір покарання, суд врахував, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, скоїв тяжкий злочин, до цього не перебував на профілактичному обліку у ювенальній превенції, службі у справах дітей, в органах пробації, лікаря нарколога, має розлади поведінки, посередньо характеризується за місцем навчання, але має належні умови для фізичного та психологічного розвитку за місцем проживання. Обставинами, що пом’якшують покарання обвинуваченого, суд визнав скоєння злочинів неповнолітнім, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочинів, такою, що обтяжує покарання – правопорушення щодо особи похилого віку.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів