Вилучили майже 8 млн грн: на Хмельниччині медики допомагали незаконно отримати інвалідність

Автор 14 жовтня 2024, 13:43

Співробітники Служби безпеки викрили двох лікарів однієї з лікарень, які за гроші «списували» ухилянтів з військового обліку. До організації оборудки причетні лікар невролог, фельдшер екстреної медичної допомоги та службові особи МСЕК. За гроші вони допомагали ухилянтам уникнути призову на підставі фіктивних довідок про інвалідність.

За матеріалами справи, невролог оформляла клієнтів на стаціонарне лікування до неврологічного відділення, без їх фактичної присутності, а також виготовляла документи про нібито наявність захворювань, які є підставою для оформлення інвалідності.

Потім лікарка забезпечувала підготовку фіктивного рішення медико-соціальної експертної комісії про призначення групи інвалідності. Вартість таких «послуг» становила від 3 до 8 тис. доларів США. Сума залежала від терміновості «замовлення».

Пошуком потенційних клієнтів займався її спільник через власні зв’язки.

10 жовтня оперативники управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції та оперативниками обласного управління СБУ затримали лікаря підстанції під час отримання чергового траншу. Окрім того, правоохоронці задокументували одержання фігурантами понад 150 000 гривень неправомірної вигоди.

У результаті комплексних заходів співробітники СБУ затримали фельдшера під час передачі 7800 доларів США від нового ухилянта. Одночасно було проведено 12 обшуків за місцями роботи і проживання обох фігурантів.

Під час слідчих дій вилучили чорнові записи, мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності. Також виявлено гроші у сумі понад 181 000 доларів США і 6,500 Євро, які ймовірно одержані злочинним шляхом. Крім грошей, під час обшуків у фігурантів вилучено записники із прізвищами «клієнтів». 

Одному з підозрюваних обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Клопотання щодо іншої фігурантки – перебуває на розгляді в суді.

Тривають слідчі дії, щодо встановлення причетності до вчинення злочину працівників МСЕК.

Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням ГУНП в Хмельницькій області за оперативного супроводу співробітників Управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області ДСР НП України та Управління СБУ в Хмельницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Останнє редагування 14 жовтня 2024, 13:53
0
репостів
0
репостів