У Шепетівці отримала вирок уродженка рф, яка крала акаунти у месенджерах

Автор 05 жовтня 2024, 14:45

26 вересня 2024 року Шепетівський міськрайонний суд розглянув кримінальне провадження за обвинуваченням уродженки м. Архангельськ російської федерації, громадянки України, з повною загальною середньою освітою, одруженої, має 4 неповнолітніх дітей, непрацюючої, не судимої, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 361 КК України.

Як встановив суд, жінка 11 січня 2024 року прийняла рішення про здійснення діяльності з незаконного заволодіння грошовими коштами інших осіб, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. З цією метою, вона за допомогою спеціального програмного забезпечення створила фішингове повідомлення, яке допомагало зламувати акаунти в месенджерах та отримувати до них доступ.

Далі за допомогою бота у месенджері «Viber» жінка розіслала фішингове посилання на низку номерів, запропонованих ботом. Якщо користувач переходив за посиланням, то шахрайка отримувала доступ до його акаунту.

Після чого, жінка, використовуючи функціонал бота, зробила розсилку повідомлень контактам, наявним у даному обліковому записі, із проханням термінової позики грошей.

Жертвою такої злочинної схеми стала мешканка м. Запоріжжя. Потерпіла, не підозрюючи обману, перерахувала 5 тисяч гривень на вказану банківську картку.

Цей рахунок належав геть іншій людині – свекрусі підозрюваної. У подальшому, 12.01.2024, о 09 год. 55 хв., та перебуваючи у відділенні АТ «Акцент-Банк» не усвідомлюючи протиправності дій обвинуваченої, зняла грошові кошти у сумі 4965 грн та передала їх невістці, після чого, на її прохання, закрила банківський рахунок .

У такий спосіб, обвинувачена заволоділа чужим майном - грошовими коштами у сумі 5000 грн, яким у подальшому розпорядилась на власний розсуд, чим спричинила потерпілій майнової шкоди на вказану суму.

29.08.2024 між прокурором Шепетівської окружної прокуратури  та підозрюваною була укладена угода про визнання винуватості відповідно до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно з цією угодою, обвинувачена повністю та беззастережно визнає свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1 ст. 361, ч. 4 ст. 190 КК України.

Обвинувачена за місцем проживання характеризується позитивно, раніше не судима, на обліку у лікарів нарколога та психіатра, органів пробації, не перебуває, має на утриманні 4 неповнолітніх дітей. Обставинами, що пом`якшують покарання є щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, відшкодування завданої шкоди.

Таким чином суд затвердив угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні, визнав жінку винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень та призначив їй покарання:

  • за ч. 1 ст. 361 КК Україні - обмеження волі на строк 1 рік;
  • за ч. 4 ст. 190 КК України - позбавлення волі на строк 3 роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточне покарання - позбавлення волі на строк 3 роки.

Згідно зі ст. 75 КК України жінку звільнили від відбування покарання з випробуванням і встановити їй іспитовий строк тривалістю 1 рік та покласти на неї обов`язки, передбачені п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України (періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання).

0
репостів
0
репостів