Лікарку з Хмельниччини оштрафували за хабар під час оформлення інвалідності дитині

Автор 26 квітня 2024, 12:03

Кам’янець-Подільський міськрайонний суд виніс вирок дитячому лікарю-офтальмологу міської дитячої поліклініки №1, яка за 800 доларів хабара вказала у медичній довідці висновок про захворювання дитини, що стало б підставою для оформлення їй групи інвалідності.

Як йдеться у вироку суду від 22 квітня, дитячий лікар-окуліст була включена до складу лікарсько-консультативної комісії КНП «Дитячий медичний центр», що була створена відповідно до наказу КНП «Дитячий медичний центр» Кам`янець-Подільської міської ради №4 від 2 вересня 2019. 

3 червня 2022 мама прибула разом із своєю донькою до КНП «Дитячий медичний центр» Кам`янець-Подільської міської ради, де звернулася до обвинуваченої з метою проведення медичного огляду дитини.

16 червня 2022 близько 15 год. на повторному огляді звернулась до лікарки із пропозицією визнати доньку дитиною-інвалідом віком до 18 років та оформити відповідну медичну документацію за 800 доларів США, на що та погодилась.

30 червня 2022 за вплив на членів лікарсько-консультативної комісії та за визнання дити інвалідом до 18 років, у службовому кабінеті лікарка одержала для себе від матері, яка діяла під контролем правоохоронних органів, частину неправомірної вигоди в сумі 400 доларів США.

18 липня 2022 лікарка внесла записи до первинної облікової документації, зокрема записи щодо проведених обстежень дитини, встановлення у останньої відповідних медичних показань для визнання її інвалідом віком до 18 років у історії розвитку дитини (форма№ 112/о).

21 липня 2022 обвинувачена у своєму службовому кабінеті одержала від матері другу частину неправомірної вигоди в сумі 400 доларів США.

У суді лікарка свою вину визнала. Зазначила, що при огляді дитини були виявлені незначні порушення зору 60% та 50 %. Вона виставила діагноз, призначила для лікування краплі та вітаміни. Через місяць прийшла мати дитини і сказала, що вони не лікувались, але їм дуже потрібна група інвалідності.

Вона повідомила, що з таким діагнозом групи не може бути. Матір ніби розплакалася і стала благати зробити дитині групу за «благодійний внесок», натякаючи на неправомірну вимогу. Попросила її номер телефону і пішла.

В 20-х числах червня 2022 року прийшла у платну клініку, де лікар також працює, і повідомила, що принесла медичну картку дитини. Мати сказала, що кошти принесе пізніше. Ні на першій ні на наступних зустрічах лікар запевняла, що кошти вона не вимагала. Суму 800 доларів матір дитини сама визначила, на що вона погодилася.

Суддя визнав лікарку винною у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2ст.369-2КК України та призначив покарання за ч.2ст.369-2КК України у виді штрафу у розмірі 550 мінімумів доходів громадян, що становить 93 500грн. за ч.2 ст.369-2 ККУ (одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Також лікарка має заплатити 5474 грн за залучення експертів.

Рішення ще можна оскаржити в апеляційному суді.

Останнє редагування 26 квітня 2024, 13:05
0
репостів
0
репостів