Скільки фіктивних пацієнтів лікували у "Сіліцеї" та як було викрито зловмисниць

Автор 15 вересня 2023, 18:22

Сьогодні зранку ми писали як оперативники кіберполіції та Служби безпеки України області спільно зі слідчими поліції обласного главку за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури викрили схему розкрадання бюджетних коштів, які виділялися державою як відшкодування за надання послуг населенню. Ми вивчили судові рішення у цьому кримінальному проваджені і дізналися більше деталей про цю справу.

Згідно інформації із ухвали Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області, йдеться про Приватне підприємство «Сіліцея», що знаходиться у Шепетівці. Згідно реєстру компаній директором підприємства до 13 вересня цього року була Понятовська Ірина Петрівна.

Підозру керівниці медичного закладу повідомили ще 6 вересня цього року, а саме про те що:

«директор ПП «Сіліцея», діючи за попередньою змовою із лікарем-педіатром ПП «Сіліцея», об`єднавши зусилля для досягнення злочинного, спільного, корисливого умислу спрямованого на вчинення несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, володіючи фаховими знаннями щодо надання медичних послуг та їх відображення в електронній системі охорони здоров`я, будучи обізнаною про механізм відшкодування грошових коштів з державного бюджету за надані медичні послуги на підставі укладених договорів із Національною службою здоров`я України, в якості оплати за надані медичні послуги пацієнтам в рамках Програми медичних гарантій, вирішила їх використати для незаконного збагачення шляхом незаконного заволодіння бюджетними коштами, які виділяються за вказаною Програмою фінансових гарантій медичного обслуговування населення, у 2022-2023 роках шляхом внесення недостовірних відомостей про надані медичні послуги населенню до електронної системи охорони здоров`я, та формування фіктивних звітів про надані медичні послуги за наступних обставин.

Згідно розробленого плану керівник разом з підлеглою в електронній системі охорони здоров`я створювала відомості про фіктивні взаємодії із хворими за послугами мобільної паліативної медичної допомоги для пацієнтів, з якими укладені декларації про вибір лікаря, фактично не оглядаючи таких пацієнтів та не надаючи їм медичних послуг.

Для прикладу у інформаційній системі «Medics» вносились недостовірні відомості про надання медичної послуги з паліативної допомоги щодо пацієнта, за діагнозом нейросенсорна втрата слуху, двостороння, зазначивши в розділі МІС «Medics» в розділі «тип взаємодії» - візит за місцем постійного перебування пацієнта, при тому що останній у вказаний період перебував за кордоном. У іншому випадку одному з пацієнтів приписали візит з діагнозом доброякісне новоутворення черепно-глотової протоки, хоча той теж перебував за кордоном.

У подальшому зловмисниці отримували грошове відшкодування з державного бюджету за надання фіктивних медичних послуг населенню.

Попередньо встановлено внесення фіктивних відомостей стосовно допомоги 51 особі.

На підтвердження цієї інформації було представлено: повідомлення про виявлення кримінального правопорушення від 03.03.2023 року, протоколи огляду від 27.04.2023 року, протокол про результати проведення НСРД аудіо-, відео контролю особи від 09.06.2023 року, протоколи про результати НСРД- зняття інформації з електронних комунікаційних мереж від 09.06.2023 року, протокол допиту свідка  від 11.08.2023 року, протокол допиту свідка  від 21.07.2023 року, протокол допиту свідка від 15.08.2023 року, протокол допиту свідка від 21.07.2023 року, протоколи обшуку від 13.07.2023 року, протоколи про результати НСРД- зняття інформації з електронних комунікаційних мереж від 09.08.2023 року, та інші матеріали кримінального провадження.

Правоохоронці провели низку обшуків. 13.07.2023 в межах досудового розслідування вказаного кримінального провадження, проведено обшук за адресою м. Хмельницький вул. Лісогринівецька,28 (місце розташування центрального офісу лікувально діагностичного центру «Сіліцея»), в ході проведення якого було вилучено: комп’ютерне обладнання, мобільні телефони, носії інформації, документацію та «чорнові» записи.

За даним фактом у поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі.

Фігуранткам повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту.

Наразі правоохоронці встановлюють інших осіб, причетних до цієї злочинної схеми, а також суму, яку вони отримали внаслідок протиправних дій.

Вирішується питання про повідомлення їм додаткової підозри за ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Останнє редагування 16 вересня 2023, 12:14
0
репостів
0
репостів