СБУ повідомила про підозру релігійній активістці, яка також "відмітилась" у Шепетівці

Автор 17 серпня 2023, 12:41

СБУ повідомила про підозру блогерці, яка провокувала сутички і релігійну ворожнечу під час масових акцій у Києво-Печерській лаврі. Окрім того для шепетівчан вона більш відома тим, що допомагала прибічникам московського патріархату перешкоджати переходу Свято-Михайлівського Собору до Православної Церкви України.

Йдеться про Кохановську Вікторію Святославівну - палку захисницю УПЦ МП, яка неодноразово протидіяла переходу церков до ПЦУ. Двічі невдало балотувалась у нардепи від міста Кам’янець-Подільський як самовисуванка. 

У червні 2022 року шепетівський суд розглядав справу про так звану бездіяльність правоохоронних органів у Шепетівці 7 травня 2022 року, коли шепетівська громада підтримала перехід до ПЦУ Свято-Михайлівського кафедрального собору. Саме тоді вищезгадана блогерка приїздила до нашого міста і активно висвітлювала та емоційно коментувала процес на своїх сторінках.

Окрім того разом з прихильниками московського патріархату ходила та провокувала на камеру правоохоронців та посадовців Шепетівської міської ради. На жаль, відео, як і профіль Вікторії Святославівни вже видалені із соціальних мереж та відеохостингів.

Служба безпеки зібрала доказову базу на проросійську пропагандистку, яка публічно заперечувала збройну агресію рф і провокувала релігійну ненависть.

Фігурантка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року. Тоді вона «розганяла» у соцмережах власні відеостріми, в яких підбурювала людей чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців.

Крім того, на власній сторінці у Фейсбуці фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні «внутрішнім громадянським конфліктом».

Також вона викладала у соцмережі власні псевдопрогнози про «невідворотність» захоплення всієї території нашої держави і намагалась дискредитувати українських захисників. У подальшому деструктивний контент підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту).

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки та обрання їй запобіжного заходу.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує тюремне ув’язнення з конфіскацією майна.

0
репостів
0
репостів