Показали перші фото наслідків ракетної атаки у Старокостянтинівській громаді

Аеродром у Старокостянтинові ввечері 26 та вночі 27 липня опинився під прицілом російських ракет та ударних БпЛА, оскільки українські військові льотчики "не дають спокою окупантам, влаштовуючи гарну "бавовну" на окупованих російськими військами територіях". Так прокоментував останні атаки росіян на Хмельниччині речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, 26 липня Старокостянтинів був під прицілом ракет, а вже проти ночі 27 липня його знову атакували, цього разу "шахедами", які були повністю знищені.

"Учора, 26 липня, окрім ракет Х-101/Х-155, які летіли фактично "гуськом", одна за одною, летіли з південно-східного напрямку. Спочатку вони начебто направлялися в Харківську область, потім в Дніпропетровську, а далі вже пішли на південь, з півдня — на захід. Потім вони повернулися знову в східному напрямку, з Львівської області в напрямку Хмельницької, а саме Старокостянтинова. І одночасно з цим ворог вирішив завдати удару ще й з півночі, з літаків МіГ-31К ракетами "Кинджал", які не можна збити. Власне тому там (на аеродромі Старокостянтинова – ред.) є певні пошкодження, про які ми, звісно ж, повідомляти не будемо", — сказав Ігнат.

Така траєкторія польотів, зі слів речника повітряних сил ЗСУ, характерна для російських ракет, тож, каже він, не можна стверджувати, що російські військові використали 26 липня якусь нову тактику.

"У нас зараз протиповітряна оборона побудована так, що носить локальний характер. Бо неможливо всю країну покрити тими засобами ППО, які маємо в наявності. Тому охороняються міста, важливі об'єкти, і ми уже не раз про це казали. Багато людей звертаються до нас, чому не збільшити ППО, щоб збивати ті ракети в полях, степах чи лісах. Там намагаються це зробити сили оборони, не лише повітряні сили. У складі мобільних вогневих груп працюють і з ПЗРК, і зенітними гарматами, і з кулеметами, намагаються винищувачі перехоплювати, але, як бачити, основна частина знищується уже ближче до тих об'єктів, які ворог хоче уразити, які більш захищені. Це і міста, і об'єкти критичної інфраструктури, а також, зрозуміло, летовища, які ворог має на меті знищити. Саме тому їх треба зміцнювати, посилювати, і не лише засобами наземними, але і повітряними", — заявив в ефірі телемарафону Ігнат.

Зруйновані могили, пошкоджене майно мирних жителів та уламки ракет на подвір'ї — такі наслідки ракетної атаки на Хмельниччину. Уламки ракет впали у різних населених пунктах Старокостянтинівської громади. Про це повідомили на Суспільному.

Підприємець Петро Пасіченко показує, яким побачив після повітряної тривоги свій кіоск. Він розташований на одному із місцевих ринків Старокостянтинівської громади.

"Двері не відкривалися, ледь відчинив. Дивлюся — там все впало і дірка. Велика залізяка впала і лежала під дверима", — розповідає чоловік.

Дірка на даху, з його слів, утворилися від влучання уламку ракети.

"Таке було вчора, що словами не передати. Летіло, свистіло, бахало. Я був у селі якраз, то у нас навіть двері відчинилися в хаті, хвилею вибуховою відкрило. В декого з сусідів то штукатурка посипалася", — говорить Петро Пасіченко.

Одна із вулиць Старокостянтинівської громади, де впала збита російська ракета, вранці 27 липня перекрита, там чергує поліція. Людей звідти евакуювали ще учора ввечері через ймовірність детонації.

Місцевий житель Олександр Данилюк розповідає, що ракета впала на подвір’я одного з будинків.

"Та ракета летіла, горіла і впала на територію приватного будинку, між гаражем і автомобілем, який ночував просто неба. Після цього евакуювали всіх. Зараз приїхали вибухотехніки, ДСНСники, будуть її знешкоджувати, вивозити", — Олександр Данилюк.

Після того, як вивезли уламок, в’їзд на вулицю відкрили. Господар будинку, на територію якого впала частина ракети, розповів, що вона пошкодила автомобіль та бруківку, також обгоріли фруктові дерева в саду.

Вибуховою хвилею пошкодило вікно в будинку та два у майстерні ще одного місцевого жителя Назара.

"Почули сильний вибух, потім пішов, побачив — вікна розбиті", — розповідає Назар.

Уламки ракет попадали і на одне із кладовищ у Старокостянтинівській громаді. Туди приїхав Микола Чірков. Чоловік каже: дізнався, що уламки російської ракети впали сюди, тож приїхав глянути, чи не пошкодило могили його рідних.

На місці падіння уламків ракети дві могили зруйновані.

Останнє редагування 27 липня 2023, 22:03

Відео

0
репостів
0
репостів