Виправдовувався, що не крав рюкзак з буса, а просто шукав цигарки

Автор 07 березня 2023, 11:46

Сім років позбавлення волі – таке остаточне покарання призначив Шепетівський міськрайонний суд обвинуваченому у замаху на грабіж, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 186 КК України), визнавши його винним в інкримінованому злочині.

Як встановив суд, близько 9 ранку 8 квітня 2022 року в с. Коськів Шепетівського району 34-річний місцевий житель через незачинені двері мікроавтобуса, припаркованого біля продуктового магазину, викрав рюкзак з особистими речами водія на суму понад 1700 грн. Проте у момент крадіжки його застав власник. Розуміючи, що його викрили, чоловік кинувся утікати разом з наплічником.

У суді він підтвердив, що того ранку випивав зі знайомими у літньому наметі біля магазину й бачив, як під’їхав мікроавтобус. За його версією, він хотів попросити у водія цигарку, коли ж побачив, що того на місці немає, взявся шукати цигарки у його рюкзаку, який дістав з авта. У цей момент вийшов водій і почав за ним бігти.

Потерпілий розповів, що якраз почав розвантажувати товар і носити його до магазину, як почув звук, характерний для закриття дверцят автомобіля. Він вибіг надвір і крикнув до молодого чоловіка з його рюкзаком: «Стій!», але той почав утікати та викинув наплічник за паркан. Догнати вдалося за кілька метрів. Він був п’яний, агресивний і чинив активний спротив при затриманні.

278213680 290194219944907 1503973889468945276 n 1

Оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд дійшов висновку, що вина обвинуваченого в інкримінованому злочині доведена.

«Посилання обвинуваченого на те, що він не мав умислу на заволодіння майном потерпілого суд розцінює критично та вважає їх способом захисту з метою уникнення покарання, оскільки такі спростовуються дослідженими в судовому засіданні доказами, зокрема показаннями потерпілого та свідків, які показали, що обвинувачений намагався втекти з місця події з рюкзаком потерпілого та чинив йому активний спротив, не віддав йому рюкзак, а викинув його через паркан, що свідчить про наявність у нього умислу на заволодіння майном потерпілого», – зазначив суд.

bce1c8406efda667623ad8b210209583 L

При призначенні покарання суд врахував, що житель Шепетівщини раніше судимий, вчинив нове кримінальне правопорушення під час іспитового строку, не визнав свою вину, не розкаявся у вчиненому, має негативні характеристики, схильний до вживання алкогольних напоїв, не працює. Обставиною, яка обтяжує йому покарання, суд визнав рецидив кримінальних правопорушень.
Вирок ще може бути оскаржений до апеляційного суду. До набрання вироком законної сили обвинувачений залишатиметься під вартою.

Хмельницький апеляційний суд

Останнє редагування 07 березня 2023, 11:53
0
репостів
0
репостів