Суд ухвалив вирок у справі ДТП, в якій постраждав мотоцикліст

Автор 10 листопада 2022, 14:26

Шепетівський міськрайонний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому тяжке тілесне ушкодження.

Визнав 39-річного водія винним в інкримінованій йому частині 2 статті 286 Кримінального кодексу України та призначив узгоджене сторонами покарання – позбавлення волі на 4 роки без позбавлення права керувати транспортними засобами, зі звільненням від відбування основного покарання (ув’язнення) на один рік іспитового строку.

Автоаварія сталася удень 2 липня 2020 року на вул. Героїв Небесної Сотні у м. Шепетівці: місцевий житель, рухаючись автомобілем «Тойота» зі швидкістю 5 км/год, перед поворотом не зайняв відповідне крайнє положення на проїзній частині та не надавши перевагу водієві мотоцикла, зіткнувся з ним.

Мотоцикліст отримав перелом кількох хребців, що не були небезпечними для життя в момент заподіяння, але в клінічному перебігу у зв’язку з порушенням функцій спинного мозку спричинили розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менше ніж на одну третину й за своїм характером належать до тяжких тілесних ушкоджень.

Під час досудового розслідування прокурор та обвинувачений за участю захисника уклали угоду про визнання винуватості. За її умовами водій повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та погодився на покарання ув’язненням зі звільненням від його реального відбування, без позбавлення права керування транспортними засобами.

У підготовчому судовому засіданні підписанти просили суд затвердити угоду. Письмову згоду на її затвердження подав і потерпілий. Він підтвердив, що водій відшкодував заподіяну йому шкоду у повному обсязі.

«При вирішенні питання про відповідність угоди вимогам КПК України та закону, суд, враховує, що умови угоди про визнання винуватості не суперечать вимогам КПК України та закону, правова кваліфікація дій вірна, умови угоди відповідають інтересам суспільства та не порушують прав, свобод чи інтересів сторін або інших осіб, не встановлено підстав вважати, що укладення угоди не було добровільним, не встановлено очевидної неможливості виконання обвинуваченим взятих на себе зобов'язань за угодою, а також відсутні фактичні підстави для невизнання винуватості», – зазначив суддя у вироку.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд

Останнє редагування 11 листопада 2022, 11:03
0
репостів
0
репостів