Суд ухвалив вирок винуватиці ДТП у Шепетівці, внаслідок якої загинув велосипедист

Автор 04 листопада 2022, 09:43

Шепетівський міськрайонний суд визнав 49-річну шепетівчанку винною у порушенні правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 286 КК України), та у завідомому залишенні без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан (ч. 1 ст. 135 КК України).

Суд призначив їй остаточне покарання із застосуванням статті 69 КК України («Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом») – обмеження волі на 3 роки з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки.

ДТП сталася удень 1 квітня 2021 року на вул. Героїв Небесної Сотні в м. Шепетівці: місцева жителька, керуючи власним автомобілем марки «Citroen», не вибрала безпечних швидкості та інтервалу й дзеркалом заднього виду зіткнулася з 87-річним велосипедистом, що їхав у попутному напрямку й без сигналу рукою почав перестроюватися, аби переїхати на іншу сторону. Не зупиняючись, жінка поїхала з місця аварії.

Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди велосипедист отримав тяжку закриту черепно-мозкову травму, від якої помер у лікарні.

Під час судового розгляду справи водійка пояснила, чому залишила місце ДТП: сказала, що не відчула удару, бо дзеркало заднього виду було погано прикріплене, й уважаючи, що оминула велосипедиста, поїхала далі. У дзеркало заднього виду при цьому не дивилася. Про аварію за участі її авта дізналася з фото й повідомлення у фейсбуці. Тоді вирішила повернутися на місце ДТП.

До того часу знайомий вже прикріпив пошкоджене дзеркало на її автомобілі.

Потерпіла, дружина велосипедиста, розповіла, що її чоловік помер після 20 днів у реанімації. Винуватиця аварії дала 70 тисяч гривень на його лікування, ще 100 тисяч гривень – на відшкодування шкоди. Сказала, що претензій до неї не має.

На думку суду, пояснення потерпілої про те, чому вона поїхала з місця ДТП – це спосіб захисту з метою пом’якшення кримінальної відповідальності

«…оскільки з її показань слідує, що вона завчасно побачила велосипедиста, виконувала маневр його об’їзду, щоб уникнути перешкоди, тобто тримала його у полі зору, а після приїзду додому після дорожньо-транспортної пригоди терміново вжила заходів для приховання слідів кримінального правопорушення – склеювала пошкоджене внаслідок ДТП дзеркало заднього виду», – зазначив суд.

При призначенні покарання суд, зокрема, врахував, що обвинувачена раніше не судима, має сім’ю, доглядає за пристарілою матір’ю, обставини, які пом’якшують покарання – з’явлення зі зізнанням, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування заподіяної шкоди, а також те, що потерпілий також порушив Правила дорожнього руху.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд

Останнє редагування 04 листопада 2022, 09:50

Відео

0
репостів
0
репостів