Суд ухвалив вирок водієві, що збив двох жінок на пішохідному переході

Автор 06 вересня 2022, 15:54

Шепетівський міськрайонний суд визнав 41-річного шепетівчанина винним у порушенні правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілим тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження (частина 2 статті 286 Кримінального кодексу України) й призначив йому покарання – 5 років ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Від відбування покарання у виді позбавлення волі суд звільнив водія на дворічний іспитовий строк.

Дорожньо-транспортна пригода сталася близько п’ятої вечора 17 листопада 2020 року на вул. Островського у Шепетівці: водій КІА Optima не врахував дорожню обстановку й не надав переваги в русі двом пішоходам, котрі йшли нерегульованим пішохідним переходом – та наїхав на них.

У однієї пішоходки медики діагностували множинні закриті переломи кісток таза, які належать до категорії тілесних ушкоджень середньої тяжкості, в іншої – закриту черепно-мозкову травму – тяжке тілесне ушкодження.

Як повідомило Державне бюро розслідувань, за кермом був заступник начальника одного із відділів філії ДУ «Центр пробації» у Хмельницькій області.

Під час судового розгляду справи водій свою вину у вчиненні ДТП визнав. Пояснив, що жінок на переході не побачив, позаяк на вулиці вже були сутінки й до того ж його засліпив зустрічний автомобіль. Запевнив, що відшкодував усі збитки постраждалим в аварії.
Потерпілі підтвердили – завдану шкоду водій відшкодував й у них немає до нього претензій.

При призначенні покарання суд, зокрема, врахував, що обвинувачений – особа з інвалідністю, раніше не судимий, має сім’ю й на утриманні двох малолітніх дітей. Обставинами, які пом’якшують йому покарання, суд визнав щире каяття та добровільне відшкодування заподіяної шкоди. Таких, що обтяжують, – не встановив.

«Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, його наслідки, вчинення злочину вперше, позитивну характеристику обвинуваченого, визнання ним своєї вини, відшкодування обвинуваченим спричиненої ним шкоди, позицію потерпілих, які пробачили обвинуваченому та просили його суворо не карати, суд дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням з позбавленням права керувати транспортними засобами, що буде необхідним і достатнім для виправлення та попередження скоєння ним нових злочинів», – констатує суд.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд

Останнє редагування 06 вересня 2022, 16:15

Відео

0
репостів
0
репостів