Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 26 липня 2022 року

Автор 26 липня 2022, 09:55
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 26 липня 2022 року Фото: Юрій Бутусов

Розпочалася сто п’ятдесят третя доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 26 липня.

На Волинському та Поліському напрямках, в збройних силах республіки білорусь, було проведено тренування зі зв’язку пунктів управління. З території цєї країни відзначалося ведення повітряної розвідки БпЛА оперативно-тактичного рівня у напрямках на міста Луцьк та Ковель Волинської області. Зберігаєтьсяся загроза ракетно-авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Хрінівки Чернігівської області та Товстодубового Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення просування наших військ.

На Харківському напрямку здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Борщова, Питомник, Соснівка, Руські Тишки, Петрівка, Дементіївка, Рубіжне, Дуванка, Мосьпанове, Руська Лозова, Чугуїв, Клугино-Башкирівка, Світличне, Пришиб та Слатине. Завдав авіаударів біля Залимана та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв райони Норцівки, Богородичного, Долини, Чепіля, Грушувахи та Великої Комишувахи.

На Донецькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на спробах покращити тактичне положення та створенні умов для наступу на міста Сіверськ і Соледар. Ворожі підрозділи поповнюють запаси боєприпасів та паливно-мастильних речовин.

На Краматорському напрямку обстріли із ствольної та реактивної артилерії зафіксовано неподалік Кривої Луки, Закітного, Дронівки, Григорівки, Верхньокам’янського, Званівки, Спірного та Переїзного. Ворог завдав авіаударів біля Спірного та Серебрянки. Ворожі штурмові дії в районах Спірного та Національного природного парку “Святі Гори” наші воїни успішно відбили та відкинули противника назад.

На Бахмутському напрямку ворог здійснює артилерійські обстріли в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Костянтинівка, Весела Долина, Зайцеве, Вершина, Семигір’я, Кодема, Травневе, Майорськ та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів біля Соледара, Веселої Долини та території Вуглегірської ТЕС.

Штурмові дії в районах населених пунктів Берестове та Семигір’я завершились для ворога втратами та відступом. Але підрозділи противника намагаються вести наступ у напрямку Покровського, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. Обстріли зафіксовано зокрема біля Авдіївки, Зеленого Поля, Оріхова, Щербаків та Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує оборонятися, зосереджує зусилля на недопущені просування наших військ. Здійснював обстріли із артилерії та танків по лінії зіткнення.

Також завдав авіаударів біля Великого Артакового, Калуги та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА.

В акваторії Чорного моря поза пунктами базування перебувають два носія крилатих ракет морського базування типу “Калібр”. Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури.

Наші літаки та гелікоптери продовжують завдавати авіаційних ударів по скупченнях живої сили та військової техніки противника на визначених напрямках. Окупанти і далі зазнають значних втрат у боях із українськими воїнами.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Кіровоградськїй, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Вінничині, Полтавщині, Житомирщині та Київщині.

Зранку по Миколаєву було нанесено масований ракетний удар. За попередньою інформацією, внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків уражено об’єкт критичної інфраструктури та автотранспортне підприємство.

Також зранку росіяни завдали ударів по цивільній інфраструктурі Харкова.

Одещина

Вранці нанесено масований ракетний удар, в тому числі із застосуванням авіації, з напрямку Чорного моря. Випущено кілька ракет повітряного базування. На Одещині є влучання в приватні будівлі прибережних сіл з наступним загоранням. На місцях працюють рятувальники. Попередньо постраждалих нема.

Чернігівщина

Вночі – два обстріли із мінометів територій біля сіл Новгород-Сіверського району. Без втрат та руйнувань. За добу – дев'ять обстрілів прикордоння.

Сумщина

Вночі був мінометний обстріл Середино-Будської громади, п'ять «приходів». Теж, на щастя, жертв та руйнувань немає.

Дніпропетровщина

Ворог знову обстріляв Криворізький та Нікопольський райони. Село Кошове Широківської громади залишилося без світла. Люди не постраждали. У Червоногригорівській та Марганецькій громадах – без жертв та руйнувань.

Харківщина

Зранку росіяни завдали ударів по цивільній інфраструктурі Харкова. Деталі щодо наслідків наращі уточнюються. Окупанти знову наснесли удари по Чугуєву, є влучання по критичній інфраструктурі. Рятувальники продовжують розбирати наслідки вчорашніх руйнувань будинку культури, де в підвалі ще залишилися люди.

По області протягом доби окупанти нанесли удари по Циркунівській громаді, у Балаклійській громаді внаслідок удару пошкоджено трубопровід газорозподільного пункту.

Луганщина

Із реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії обстрілів зазнали десятки населених пунктів. Ворог також задіяв авіацію. На нещодавно окупованих територіях активно готуються до «референдуму». У Луганську відкрито «приймальню Громадського штабу референдуму».

Донеччина

Обстріли з артилерії, мінометів, РСЗВ «Град», авіа- та ракетний удари по містам Бахмут, Соледар, Красногорівка, Мар’їнка, Авдіївка, Торецьк. Також постраждали с. Тоненьке, с. Нетайлове, с. Георгіївка, смт. Велика Новосілка. За ніч і вранці – ракетний удар по Торецьку. Три обстріли касетними боєприпасами населених пунктів Черкаської громади, пошкоджено три приватні будинки. Мінометні обстріли старої частини Авдіївки. За добу по області – троє загиблих, вісім поранених.

Миколаївщина

Зранку по Миколаєву було нанесено масований ракетний удар. За попередньою інформацією внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків уражено об’єкт критичної інфраструктури та автотранспортне підприємство. Попередньо без жертв. Детальна інформація уточнюється. Також на околицях міста є прильоти ракет повітрянного базування. Окрім цього, була спроба уразити портову інфраструктуру міста. Також зранку обстріляно об'єкт інфраструктури в Ольшанській громаді. Постраждалих немає.

Вчора ввечері – обстріли с. Новомиколаївка Первомайської громади, переважно по відкритих територіях. Постраждалих немає. Вчора ввечері – обстріли с. Широке Широківської громади, влучання поза межами сіл. Вчора ввечері та сьогодні зранку – обстріли с. Червона Долина Широківської громади. Влучання поза межами села. Постраждалих немає.

Під постійними обстрілами залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування у Березнегуватській громаді. Вчора ввечері під обстріли потрапило село Маліївка, зруйновано один житловий будинок. Інформація щодо постраждалих відсутня. Інформація щодо руйнувань житлових будинків уточнюється.

Херсонщина

Бойові дії продовжуються на території Бериславського та Каховського районів, важка сутуація у звільнених селах, деякі – знищені. Критична ситуація у селах Калинівської та Великоолександрівської громад: у степових селах та тих, через які проходить річка Інгулець, – десятки знищених будинків, жодної вцілілої інфраструктури. Одним із головних питань області є початок нового навчального року. На всю область окупанти анонсують відкриття трохи більше 20 навчальних закладів.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу ‒ близько 39870 (+170) осіб ліквідовано ,
  • танків ‒ 1737 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3959 (+9) од,
  • артилерійських систем – 880 (+4) од,
  • РСЗВ ‒ 258 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 117 (+1) од,
  • літаків – 222 од,
  • гелікоптерів – 189 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 722 (+3),
  • крилаті ракети ‒ 174 (+0),
  • кораблі /катери ‒15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн ‒ 2835 (+3) од,
  • спеціальна техніка ‒ 75 (+2).

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо!

За матеріалами ЗСУ

0
репостів
0
репостів