У Шепетівському районі побільшало шахрайств на продажі пального

Автор 31 травня 2022, 14:17

Жителі Шепетівського району все частіше потерпають від шахрайських схем, втрачаючи власні заощадження. Тільки за останній місяць поточного року дізнавачі Шепетівського РУП розпочали 27 кримінальних проваджень за ч. 1 ст.190 КК України (Шахрайство).

Здебільшого шахраї працюють в інтернеті на торгівельних платформах або соціальних мережах, розміщуючи оголошення про продаж актуальних товарів за привабливою ціною.

Шахраї зацікавлюють потенційну жертву низькою ціною на товар або послугу, а під час листування чи телефонної розмови вимагають кошти в якості передоплати або повної оплати. Заявник, довірившись невідомому, самостійно перераховує кошти (не виходячи з дому) за допомогою інтернет-банкінгу, але не отримує бажаний товар і втрачає власні гроші.

До прикладу, впродовж травня троє славутчан намагались придбати дрова та пальне. «Продавців» знайшли в інтернеті, внесли передоплату, натомість втратили чималі кошти, а замовлення так і не отримали.

Також «популярним» видом шахрайства є телефонні афери. Зловмисники представляються мобільними операторами та під приводом реєстрації мобільних номерів випитують персональні дані. На таку схему натрапила жителька Шепетівського району, в результаті втратила більше 40 тисяч гривень.

Також доволі часто шахраї представляються працівником банку та здійснюють шахрайські дії під приводом:

  • збільшення кредитного ліміту картки;
  • проведення переідентифікації;
  • блокування картки.

Шахрай телефонує до майбутньої жертви з незвичних мобільних номерів (091-ххх-хх-хх, 089-ххх-хх-хх, 044-ххх-хх-хх тощо). Під час розмови повідомляє недостовірну інформацію, начебто з картки заявника хтось намагався зняти кошти, причому, одразу ж пропонує покращити захист картки, випитуючи її реквізити.

Жертва повідомляє шахраю усі реквізити картки, в тому числі CVV код зі зворотного боку картки, і це дає змогу шахраю перерахувати кошти на будь-який інший рахунок або оплатити товар в інтернет-магазинах за допомогою будь-якої платіжної системи.

Як вберегтися від шахрайства:

  • По-перше, не довіряти особам і сервісам, які пропонують швидкі гроші та легкий заробіток, а також швидке вирішення ваших фінансових труднощів або легкі шляхи збагачення. За цими діями стоять переважно шахраї зі своїми схемами, як вас ошукати.
  • По-друге, купувати товар у надійних продавців та здебільшого сплачувати за товар після його отримання, тоді ви зможете оглянути товар та пересвідчитись у його наявності та якості.

Шепетівське районне управління поліції

0
репостів
0
репостів