Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 26 березня 2022 року

Автор 26 березня 2022, 11:00

Розпочалася тридцять перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 26 березня.

Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

На окремих напрямках ворог не полишає спроб ведення штурмових дій, здійснює авіаційні нальоти та намагається нанести вогневе ураження окремим підрозділам Збройних Сил України. Успіху не має.

Окупанти продовжують вживати заходів з метою відновлення боєздатності своїх підрозділів, поповнення боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів з метою підготовки до відновлення наступальних дій. Комплектування підрозділів, що мають суттєві втрати під час ведення бойових дій з силами оборони, внаслідок браку кваліфікованих кадрів, противник здійснює особовим складом з низькими моральними якостями та особами схильними до зловживання наркотичними речовинами і алкоголем.

Ворог здійснив розгортання практично всіх підрозділів росгвардії, які дислокувалися на тимчасово окупованій території АР Крим та у окремих районах Херсонської, Запорізької та Донецької областей, з метою придушення спротиву мешканців Херсона, Генічеська, Бердянська та в окремих районах міста Маріуполя.

Окупанти намагаються активізувати діяльність диверсійно-розвідувальних груп на території Києва з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки, порушення системи державного та військового управління.

Це пояснюється неспроможністю швидко поповнити втрати, здійснити належне перегрупування і застосування військ для підтримання необхідного темпу ведення бойових дій та досягнення кінцевої мети війни.

З врахуванням високого рівня безповоротних та санітарних втрат збройних сил російської федерації та залучення до бойових дій військовослужбовців строкової служби, проведення весняної призовної кампанії 2022 року, яка розпочинається 1 квітня цього року, може стати проблемною.

До того ж, проглядається тенденція різкого зниження кількості контрактників у співвідношенні до строкової служби. Таким чином, погіршення соціальної складової внаслідок міжнародних санкцій та втрати в ході війни у найближчі тижні ймовірно загострять проблему комплектування російського війська якісним персоналом.

Крім того, техніка що надходить зі складів зберігання та арсеналів до окупаційних підрозділів, що намагаються відновити боєздатність, перебуває у незадовільному технічному стані внаслідок недбалої попередньої експлуатації та тривалого зберігання.

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на визначених напрямках, проводить стабілізаційну операцію, виконує завдання територіальної оборони.

Так, угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує відбиття наступу противника, нанесення йому вогневого ураження та утримання раніше визначених оборонних рубежів.

На Донецькому і Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил відбито всі ворожі атаки та завдано суттєвих втрат російським загарбникам. Українськими воїнами знищено 8 танків, 17 одиниць броньованої та 11 одиниць автомобільної техніки противника. Втрати загарбників у живій силі склали близько 170 осіб. Підрозділами протиповітряної оборони збито 3 літаки та 3 БПЛА ворога.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу знищило 12 повітряних цілей ворога (3 літаки, 3 БПЛА, вертоліт та 5 крилатих ракет). Ударна авіація Повітряних Сил під прикриттям винищувачів завдала нищівних ракетно-бомбових ударів по колонах техніки та скупченнях військ окупантів.

Ситуація в регіонах

Київщина

Вночі — повітряні тривоги по всій області. В Бучанському районі обстріли градами та ракетами Білогородської громади, Святепетрівське. Бої в Макарові, Ірпіні, Гостомелі. Активизуються ДРГ. Ворог намагається проводити ротацію. Славутич ізольований. В Броварському районі ніч пройшла тихо

Чернігівщина

Чернігів мужньо тримає оборону. Ситуація в місті залишається складною

Житомирщина, Кіровоградська область, Одеса

Повітряні тривоги вночі

Дніпропетровщина

Зранку — повітряна тривога. Загалом спокійно

Сумщина

Вночі окупанти відводили велику частину військ на територію росії. Був артобстріл передмістя Сум, інформація про постраждалих і руйнування уточнюється

Харківщина

Вночі продовжувалися обстріли Харкова окупантами зі зброї дальньої дії, чи є постраждалі, ще встановлюють рятувальники. По області тривають активні бойові дії в Ізюмському напрямку

Запорізька область

В напрямку Запоріжжя окупанти намагаються вести штурмові дії, не полишаючи спроб нанесення вогневого ураження окремим підрозділам ТрО та ЗСУ, успіху не мають. Натомість російська армія має значну кількість поранених

На Волині, Вінничині, Закарпатті, Львівщині, Рівненщині, в Хмельницькій області, Тернополі, Черкасах, Чернівцях, Івано-Франківську — ніч пройшла спокійно

Полтавщина

Ніч минула відносно спокійно. Вчора та зранку суботи — повітряні тривоги

Луганщина

Усі міста — українські, але усі під постійними обстрілами, у Рубіжному та Попасній бої у середмістях

Донеччина

Інтенсивні обстріли Мар'їнської громади. Зруйновано понад 30 приватних будинків. Поранено троє, одна дитина загибла.

Обстріли Авдіївки також не вщухають.

Є багато руйнувань. Двоє поранених, серед них одна дитина. По Авдіївській промзоні окупанти застосували фосфорні боєприпаси. Станом на ранок інформації щодо постраждалих немає.

Маріуполь — у блокаді. Все місто окупанти не контролюють, лише окремі квартали. Місто бореться

Миколаївщина

Уночі на території усієї області оголошувалась повітряна тревога. Однак ніч була відносно спокійна

Херсонщина

На Херсонщині тривають гучні вибухи у районах, які знаходяться біля Миколаївщини та Дніпропетровщини

Орієнтовні загальні втрати росіян за даними Генштабу з 24.02 по 26.03:

  • близько 16 400 осіб;
  • 575 танків;
  • 293 артилерійські системи;
  • 1 640 броньованих машин;
  • 91 система ракетно-залпового вогню;
  • 51 засіб ППО;
  • 117 літаків і 127 гелікоптерів;
  • 1131 одиниць автотехніки;
  • 7 кораблів/катерів;
  • 73 цистерни;
  • 56 БПЛА та інше;
  • 19 одиниць спеціальної техніки;
  • 2 пускові установки тактичними ракетами.
0
репостів
0
репостів