Розділ Бізнес

«Енергоатом» підписав угоду з Westinghouse про будівництво двох енергоблоків для Хмельницької АЕС

Автор 22 листопада 2021, 19:40
«Енергоатом» підписав угоду з Westinghouse про будівництво двох енергоблоків для Хмельницької АЕС Фото: Дарина Коломієць, Суспільне

Державна компанія «Енергоатом» і американська електротехнічна компанія Westinghouse домовилися про будівництво двох нових атомних енергоблоків. Відповідну угоду сторони підписали 22 листопада на конференції «Атомні можливості для розвитку країни» в Києві.

Угода передбачає будівництво двох нових атомних енергоблоків на майданчику Хмельницької атомної електростанції. Також передбачено закупівлю послуг американської компанії з проєктування енергоблоків, другий документ — закупівлю тренажера й обладнання з тривалим терміном експлуатації.

Як повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, переговори з американською стороною тривали протягом останніх місяців. Він додав, що новий контракт запустить новий етап розвитку ядерної енергетики, а також будівництво в Україні до 2040 року 14 нових енергоблоків.

Як уточнює пресслужба «Енергоатому», документ підписали очільник компанії Петро Котін та генеральний директор Westinghouse Патрік Фрагман.

"Ми чекаємо, коли ті реактори з’являться тут. Як і багато країн Україна має багато викликів — зміни клімату, доступ до електроенергії. Якщо говорити про виклики на наступні десять років, то Україна повинна модернізувати свої АЕС, збудувати нові, і вийти із залежності Росії. Ми будемо допомагати у всіх цих трьох речах. Дуже важлива є ядерна безпека, і за цим ми будемо слідкувати. Україна — атомна країна, тут є багато компаній. Ми будемо залучати їх до нашої роботи. Декілька років тому ми розробили стратегію і ми будемо по ній іти. Ці реактори — одні з найсучасніших, вони розроблені, аби протистояти аваріям", — заявив своєю чергою генеральний директор Westinghouse Electric Патрік Фрагман.

Фрагман зазначив при цьому, що його компанія постачає «приблизно половину палива» для українських атомних електростанцій.

Голова "Енергоатому" Петро Котін зазначив, що до 2040-го року планується збільшити виробництво на АЕС до 24 ГВт атомних потужностей:

"1100 МВт це буде потужність енергоблока, це технологія АР1000. Згодом ми хочемо вийти на будівництво повністю українських енергоблоків".

0
репостів
0
репостів