Розділ Бізнес

ТРК "Лайк ТВ" засудили за порушення прав інтелектуальної власності

Автор 01 жовтня 2021, 13:56
ТРК "Лайк ТВ" засудили за порушення прав інтелектуальної власності depositphotos.com

Господарський суд Хмельницької області задовільнив позов громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" до товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія "Лайк ТВ". Телеканал ухилявся від укладення договору про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав.

Громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" звернулась до товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія "Лайк ТВ" з позовом про визнання з 10 квітня 2020 року договору про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення на програми організацій мовлення № 11-12/13/21 укладеним.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач є провайдером програмної послуги на підставі ліцензії Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення та здійснює на території України кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав під торговельною маркою "Like TV". Проте, відповідач ухиляється від укладення договору про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення на програми організацій мовлення, який є обов`язковим в силу Закону та продовжує здійснювати господарську діяльність без підписання договору з акредитованою організацією, використовувати у своїй діяльності об`єкти авторського права і суміжних прав, чим створює загрозу порушення прав інтелектуальної власності численної кількості правовласників, зокрема, авторів, виконавців, виробників фонограм та відеограм.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст.ст. 179, 181 Господарського кодексу України, ст. 20 Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".

У відповіді на відзив від 08.07.2021р. представник позивача зазначає, зокрема, що відповідно до положень частини 3 статті 426 Цивільного кодексу України використання об`єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об`єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу, передбачених цим Кодексом та іншим законом, передбачених цим Кодексом та іншим законом. Тобто, отримання дозволу від правовласника є фундаментальним правилом використання будь-якого об`єкта права інтелектуальної власності. Крім того, у відзиві на позовну заяву відповідач посилається на те, що ним укладено необхідні договори з правовласниками, а саме з організаціями мовлення. Проте, як наголошує позивач, укладення договору з організацією мовлення є недостатнім, оскільки така організація може надати дозвіл на використання тих об`єктів, щодо яких їй належать виключні майнові права. Решта об`єктів авторського права і суміжних прав не можуть бути об`єктом ліцензійного договору між провайдером програмної послуги та організацією мовлення. Зауважено, що серед провайдерів програмної послуги існує помилкове переконання про те, що включення творів, фонограм, відеограм чи виконань до складу програм організацій мовлення поглинає авторське право чи суміжні права суб`єктів цих прав на користь кінцевого продукту - програми організації мовлення.

На адресу суду надійшов відзив від 29.06.2021р. товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія "Лайк ТВ", відповідно до якого останній просить суду у позові відмовити. В обґрунтування своїх заперечень відповідач стверджує, що він здійснює використання об`єктів суміжних прав з дозволу правовласника на підставі відповідних ліцензійних договорів з оплатою за таке користування, а саме договору № 75-20 VU/TZ від 30.12.2019р. про кабельне мовлення Viasat Explore, Viasat History, Viasat Nature, TV 1000 Action, ViP Comedy (для місцевих приватних абонентів) та додаткової угоди № 3 від 30.12.2019р. до вищевказаного договору. Крім того, як зазначає відповідач, з системного аналізу положень Закону України "Про авторське право і суміжні права" та Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" можна дійти висновку, що наразі відсутні правові підстави для укладення з громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" договору про використання об`єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Відповідач в судове засідання не з`явився, причин суду не повідомив. 

Після розгляду, 27 вересня 2021 року Господарський суд Хмельницької області вирішив позов громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" до товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія "Лайк ТВ" про укладення договору задовольнити.

З 10 квітня 2020 року вважати укладеним Громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" (ідентифікаційний код 43080257) і Товариством з обмеженою відповідальністю "Лайк ТВ" (ідентифікаційний код 31078077) договір № 11-12/03/21 про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення на програми організацій мовлення.

Таким чином Телерадіокомпанія "Лайк ТВ" має заплатити за кожного абонента згідно тарифу:

  • з 10 квітня 2020 року по 31 грудня 2020 року 0,40 грн
  • з 01 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року 0,90 грн
  • з 01 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року 1,50 грн
  • з 01 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року 2,00 грн
  • з 01 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року 2,50 грн
  • з 01 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року 3,00 грн

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

0
репостів
0
репостів