Розділ Бізнес

Поки Шепетівка виплачує борги Енергоінвеста, у Смілі їх скасовують через суд

Автор 06 вересня 2021, 16:33
Поки Шепетівка виплачує борги Енергоінвеста, у Смілі їх скасовують через суд depositphotos.com

Минуло 2 роки, як Шепетівка повернула майно теплових мереж у комунальну власність від ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Приватний теплопостачальник, який ледве не заморозив міста Шепетівку та Смілу, по собі залишив борги за газопостачання. Однак розправляються з боргами міста по різному.

Нагадаємо, що НАК «Нафтогаз України» фактично змусив міста взяти на себе зобовязання виплачувати борги приватного теплопостачальника. Станом на кінець липня 2019 року борг Шепетівки сягав 78 941 537 грн. Також в цю суму не входило 108 млн. грн., які ПАТ "Укратрансгаз" виставив ПрАТ "Шепетівкагаз" за несакціоновано спожитий газ приватним теплопостачальником.

І поки Шепетівка виплачує борги з місцевого бюджету, юристи Смілянської міської ради виграли вже чотири суди, згідно яких борги приватного теплопостачальника вони не бдуть виплачувати.

Секретар Смілянсьої міської ради Юрій Студанс розповів про нинішню ситуацію з боргами за газ, які несправедливо повісили на місто.

Борги, які маємо перед НАК «Нафтогаз України», - можна відсудити. Цим саме зараз займаються юристи міської ради. З 85 мільйонів боргу, який безпідставно дістався нам від «Сміла Енергоінвест», більш як 60 мільйонів гривень можна відсудити. А от борги перед ПАТ «Черкасигаз» доведеться сплатити. Там накопичилося приблизно 47 мільйонів гривень боргу.

Наразі в судах сміляни вже виграли 14 млн грн. на користь міста. Зараз ще триває суд щодо 16 млн грн.

В кінці червня цього року Верховний Суд закрив провадження за касаційною скаргою НАК «Нафтогаз України», згідно якого ще один договір переведення боргу визнано недійсним. Місто не платитиме НАК «Нафтогаз України» 14,5 млн грн за ТОВ «Сміла Енергоінвест».

Станом на травень 2021 року Шепетівське підприємство теплових мереж боргує за спожитий газ 116 537 379 грн, ця сума якраз включає борги приватного теплопостачальника. Ще 121 232 809 грн перед НАК «Нафтогаз України» боргує ДП "Шепетівкагаз", який також постраждав від дій ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».

Останнє редагування 06 вересня 2021, 20:22
0
репостів
0
репостів