Розділ Бізнес

ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" хоче відсудити 9,3 млн.грн у міської ради

Автор 24 грудня 2019, 16:06

Вперше за останні кілька років місто вчасно почало опалювальний сезон і вже всі почали потроху забувати про злощасний "Шепетівка Енергоінвест", але ж ні, колишньому концесіонеру мало накопичених ним боргів, він хоче ще майже 10 млн. грн з кишень шепетівчан.

17 грудня Господарський суд Хмельницької області у складі головуючого судді Грамчука І.В., суддів Вибодовського О.Д., Димбовського В.В., при секретарі судового засідання Мазій І.А., розглянув матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Шепетівка Енергоінвест"  до Шепетівської міської ради про стягнення 9 314 468,85 грн.

Як ствержує позивач - це різниця між встановленими рішеннями виконавчого комітету Шепетівської міської ради №292 від 30.10.2017р. та №359 від 26.11.2018р. та економічно обгрунтованими витратами на виробництво.

Міська рада у відзиві на позов проти позовних вимог заперечує та посилається на ст. 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" якою передбачено, що у разі встановлення органом місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, що унеможливлює отримання прибутку орган, який їх затвердив, зобов`язаний відшкодувати з відповідного місцевого бюджету виконавцям/виробникам різницю між встановленим розміром цін/тарифів та економічно обгрунтованих витрат на виробництво цих послуг.

Крім того, у відповідності до постанов КМУ №297 від 27.02.2007р. "Про внесення змін до деяких постанов КМУ, №869 від 01.06.2011р. "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги" виконавцям/виробникам необхідно провести розрахунки та отримати висновки інспекції щодо економічно обгрунтованих планових витрат на житлово-комунальні послуги, на їх підставі сформувати тарифи і лише після цього подати їх на встановлення до органів місцевого самоврядування. Зазначене стосується як встановлення тарифів, так і коригування раніше встановлених тарифів.

Звертає увагу на те, що позивач не дотримався вищевказаної процедури та не надав розрахунків до виконавчого комітету Шепетівської міської ради на плановий 2017 рік та не звертався до Державної інспекції України з контролю за цінами по питанню надання висновків щодо розрахунків економічно обгрунтованих планових витрат під час формування цін (тарифів) на надання житлово-комунальних послуг, а доводи позивача про те, що розрахунку подано не було, оскільки відбувався процес затвердження нових Ліцензійних умов, варто оцінювати критично.

Крім того, позивач зазначає, що у листі № 809 від 20.09.2017р., який було направлено до виконавчого комітету Шепетівської міської ради було зауважено про доцільність включення у тариф на 2017 рік витрат на покриття втрат різниці тарифів. Також позивач звертає увагу на лист № 911, від 19.10.2017р. в якому вказує, що після виключення ряду витрат Позивача на вимогу членів робочої групи з попереднього розгляду тарифів, економічно обгрунтовані тарифи для позивача повинні становити:

- Для населення на послугу з централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 45,45 грн. за 1 кв.м. (з ПДВ);

- Для населення на послугу з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії -1672,23 грн./Гкал (з ПДВ);

- Для потреб бюджетних установ - тариф на теплову енергію - 1955,92 грн/ Гкал (з ПДВ);

- Для потреб інших споживачів - тариф на теплову енергію - 2372,58 грн/ Гкал (з ПДВ);

Проте, листом вих. № 953 від 30.10.2017р., що надіслано ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» до виконавчого комітету Шепетівської міської ради, позивач просив вищевказаний лист №911 від 19.10.2017 р. залишити без розгляду та надав наступні економічно обгрунтовані тарифи на теплову енергію з централізованого опалення:

- Для населення на послугу з централізованого опалення для абонентів житлових

будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 42,91

грн. за 1 кв.м. (з ПДВ);

- Для населення на послугу з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії -1578,59 грн/Гкал (з ПДВ);

- Для потреб бюджетних установ - тариф на теплову енергію - 1864,45 грн/ Гкал (з ПДВ);

- Для потреб інших споживачів - тариф на теплову енергію - 2285,56 грн/ Гкал (з ПДВ).

Вважає, встановлені рішенням виконавчого комітету Шепетівської міської ради від 30.10.2017 р. № 292 ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуги з централізованого опалення були економічно обгрунтованими та враховували всі економічно обґрунтовані витрати ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» на виробництво послуг у сфері теплопостачання.

Відповідно до Акту № 2 перевірки дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регуляторний дій, складеного управлінням Держпродспожив служби в Хмельницькій області на підставі направлення на перевірку від 18.06.2018р. № 498, акту № 1 від 20.12.2018 р. №1893 порушень виробництва, транспортування та постачання тарифів на встановлення розрахунки тарифів проведені у відповідності до вимог Порядку, затвердженого Постановою КМУ №869 від 01.06.2011 р.

У разі зміни протягом строку дії тарифів окремих складових економічно обгрунтованих витрат з причин, які не залежать від виробника - проводиться коригування п. 10 ст. 31 попереднього Закону від 24.06.2004 року, який втратив чинність 01.05.2019 р.

Вважає, що встановлені виконавчим комітетом тарифи відповідно до поданих ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» розрахунків покривав економічно обґрунтовані витрати товариства.

В подальшому, у разі зміни складових витрат, статей витрат, згідно встановленої структури витрат ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» повинно було відповідно до п. 10 ст. 31 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», п. 8 Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженого постановою КМУ №869 від 01.06.2011 р. подати заяву на проведення коригування раніше встановленого тарифу.

З відповідною заявою та структурою тарифів на теплову енергію на 2018-2019 рр., ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» звернулося в січні 2019 року.

Відповідно до цього, виконавчим комітетом Шепетівської міської ради прийнято рішення № 21 від 17.01.2019 р. «Про коригування встановлених ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуги з централізованого опалення».

Відповідно до ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва, транспортування та постачання (р. 3 п. 3.2 п.п. 9), ліцензійні умови проведення господарської діяльності з транспортування та ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання, затверджені постановою НКРЕКП №308 від 22.03.2017 р., передбачено, що ліцензіат повинен дотримуватися структури витрат, згідно зі статтями, затвердженими у тарифі.

Стверджують, що відповідачем рішення про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги в розмірі нижче економічно обгрунтованих витрат на їх виробництво на рівні, що унеможливлює отримання прибутку, яке може бути підставою для відповідного відшкодування у відповідності до вимог вищевказаної статті, не приймалось.

Вважають твердження позивача про порушення відповідачем вимог статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та наявність його права та, відповідно, обов`язку відповідача на відшкодування витрат підприємства, які пов`язані з встановленням тарифу безпідставними та не доведеними належними доказами.

Додатково повідомляють, що між ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» та Шепетівською міською радою відсутні будь-які договірні відносини, оскільки 06.11.2017р. міською радою на позачерговій XXVIII сесії прийнято рішення №1 «Про відмову від договору концесії та повернення майна», яке є чинним.

Поки що судове засідання по справі  відкладене на 12:30 год. "26" грудня 2019 р. 

Останнє редагування 24 грудня 2019, 16:42
0
репостів
0
репостів