Розділ Бізнес

У Шепетівці підвищаться тарифи на водопостачання та водовідведення

Автор 16 серпня 2019, 16:58

Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства виконало розрахунок і надало заяву до Шепетівського виконавчого комітету з розрахунковими матеріалами для встановлення нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2019-2020рр.

На сьогоднішній день діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення не дозволять підприємству дотримуватись вимог Галузевої угоди та інших законодавчих актів у сфері оплати праці, вчасно розраховуватись з бюджетом по податкових платежах і оплачувати за спожиту електроенергію та одночасно забезпечувати місто якісними та у повному обсязі послугами з централізованого водопостачання та водовідведення.

Основними чинниками, що вплинули на ріст собівартості централізованого  водопостачання та водовідведення є постійне зростання основних складових тарифів, зокрема, мінімальної заробітної плати , вартості електричної енергії (відповідно до Закону України “Про ринок електричної енергії”, що функціонує за європейськими стандартами запущений 1 липня 2019 року) паливо-енергетичних ресурсів , податків та зборів. 

В цьому році водоканал провів планову технічну модернізацію, а саме встановлення системи диспетчеризації та автоматизації виробничого процессу водозабору « Лісова Галявина». За допомогою проведених заходів вдалося оптимізувати чисельність персоналу, покращити процес подачі води та зменшити фонд оплати праці в планових тарифах.

Підприємство відноситься до безперервно діючих підприємств, яке цілодобово надає послуги з водопостачання та водовідведення. А тому на дільницях підприємства працівники працюють цілодобово незважаючи на обсяги наданих послуг.

Низький рівень оплати праці працівників підприємства впливає на плинність кадрів та відтік молодих кваліфікованих спеціалістів. Відрахування на соціальні заходи збільшено пропорційно витратам на оплату праці (ЄСВ - 22% ).

Також збільшились податкові зобов'язання у відповідності до Податкового кодексу України на рентну плату ( збір за спеціальне використання води та надра).

Отже, згідно поданих розрахунків плановий тариф становитиме:

  • на централізоване водопостачання - 14,83 грн. (без ПДВ) та 17,80 грн. (з ПДВ) за 1 м. куб.;
  • на централізоване водовідведення -15,17 грн.. (без ПДВ) та 18,20 грн. (з ПДВ) за 1 м. куб.

Прибуток в даних тарифах не планується. Таким чином, приведення тарифів централізованого водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства та забезпечення споживачів питною водою.

До складу тарифів на послуги підприємства не включались витрати, що не мають відношення до їх надання: суми безнадійної дебіторської заборгованості і відрахувань до резерву сумнівних боргів, визначені штрафи, пені.

Останнє редагування 16 серпня 2019, 17:10
0
репостів
0
репостів