Розділ Бізнес

На Шепетівщині ріжуть ліс за допомогою харвестера та форвардера

Автор 14 жовтня 2024, 14:23

Під час виїзної наради ДП "Ліси України" на Шепетівщині презентували механізовану заготівлю деревини. У філії «Славутське лісове господарство» уже більше 2 років найтяжчу та одну із найнебезпечніших робіт виконує техніка.

Харвестер автоматизовано виконує весь комплекс лісозаготівельних робіт: від звалювання, обрізки сучків, розкряжування за сортиментом – і аж до пакетування деревини.

Форвардер збирає, навантажує та доставляє колоди від місця заготівлі до проміжного складу.

«Така сучасна європейська техніка значно спрощує роботу, є маневреною та має мінімальний техногенний вплив на лісове середовище. Робота цих двох машин у тандемі дає потужний результат – завдання виконуються в рази швидше», - розповідає оператор хаврестера Віктор Герасимчук.

Чоловік колись працював на такій техніці за кордоном.

Що змінилось

Якщо раніше бригада з 3 людей у день заготовляла 30 кбм деревини, то хаврестер за зміну пропускає через себе до 80 кбм лісу. У місяць всередньому виходить 1100 м3. І це на вибіркових рубках, які потребують ювелірної роботи. Натомість на суцільній лісосіці сучасна техніка заготовляє ще більші об’єми.

Окрім економічної вигоди, також варто наголосити на полегшенні людської праці та безпеці - при роботі харвестера зникають багато ризиків. А мобільність та швидкість форвардера значно зменшує витрати на логістику, що на пряму впливає на собівартість продукції.

Більше того, механізований підхід до лісозаготівлі – береже природу. Завдяки рівномірному розподіленню ваги заготівельних машин на трелювальному волоці, майже не руйнується верхній шар ґрунту.

Такі сучасні технології уже багато років використовують лісівники передових країн світу: Фінляндії, Швеції, Німеччини та сусідньої Польщі. ДП «Ліси України» теж розпочинає процес централізованої закупівлі таких машин. Чекаємо на оголошення тендеру.

Подільський лісовий офіс 

Останнє редагування 14 жовтня 2024, 14:29
0
репостів
0
репостів