Розділ Бізнес

ХАЕС ледве не закупила церезити за завищеними цінами: розпочато службове розслідування

Автор 03 жовтня 2024, 19:48

Сьогодні, 3 жовтня, видання "Наші гроші" опублікувало матеріал, де вказало, що Хмельницька АЕС збирається відновити фасади церезитами — в 1,5-2,5 раза дорожчими за їхню вартість у магазинах. Енергоатом заявив, що Хмельницька АЕС відмовилася відновлювати фасади будівель за завищеними цінами ще за тиждень до того, як у ЗМІ з'явилися публікації щодо невідповідності цін у проєктній документації цієї закупівлі. 

"Згідно з наказом генерального директора Хмельницької АЕС Андрія Козюри від 30 вересня 2024 року №1914, розпочато службове розслідування, а договір з постачальником розірвано. За результатами розслідування будуть ухвалені відповідні кадрові та дисциплінарні рішення", — йдеться у заяві Енергоатому.

Як дізналося видання у системі «Прозорро», філія «Хмельницька атомна електрична станція» АТ «НАЕК «Енергоатом» 26 вересня за результатами тендеру замовила ТОВ «Будівельна компанія «Спеціалізоване управління-39» відновлення фасадів філії вартістю 6,75 млн грн. 

До листопаду 2024 року повинні відновити антикорозійне покриття зовнішніх стін фасадів Філії у важкодоступних місцях.

У підсумковій відомості ресурсів полімерцементну армовану шпатлівку Ceresit CT 29 врахували по 42 грн/кг, а «Епіцентр» продає її по 16 грн/кг, що в 2,5 раза дешевше (тут і далі ціни вказані з ПДВ).

Фасадну шпатлівку Ceresit CT 225 замовили по 44 грн/кг, а «Епіцентр» пропонує її по 33 грн/кг, що на 25% дешевше.

Грунтовку Ceresit CT 19 замовили по 155 грн/кг, тоді як в «Епіцентрі» її можна купити по 93 грн/кг, що в півтора раза дешевше.

Орієнтовна переплата лише на цих трьох позиціях сягає приблизно 567 тис грн. Договірна ціна є твердою. Послуги будуть оплачуватися протягом пів року після їхнього завершення.

Фірма отримала підряд без конкуренції, оскільки на відкриті торги ніхто інший не подався. Для участі потрібно було надати довідку із зазначенням списку персоналу, який має діючий допуск до виконання особливих робіт. Цей допуск видається відповідно до вимог Постанови КМУ №1471 від 25.12.1997 «Про затвердження Порядку проведення спеціальної перевірки для надання фізичним особам допуску до виконання особливих робіт на ядерних установках з ядерними матеріалами, радіоактивними відходами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання» та Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». Спочатку «Спеціалізоване управління-39» надало довідку, що персонал проходить спеціальну перевірку, яка потребує тривалого часу, та гарантію, що до початку робіт всі необхідні допуски будуть отримані. Проте замовник надав 24 години на виправлення. У відповідь учасник надав іншу довідку, в якій значився лише директор фірми з діючим допуском.

Філію Хмельницької АЕС очолює Андрій Козюра, уповноваженою особою з публічних закупівель є Сергій Михальчук.

«Спеціалізоване управління-39» зареєстрована в селі Великий Олексин Рівненської області. Фірма належить Михайлу Мельнику, який також володіє ППФ «Техзапчастина» та рівненською «Арм-Еко». Остання відома постачанням російських холодильників для місцевих освітян та підозрами у можливій змові через типову поведінку на торгах. Раніше «Арм-Еко» належала депутату Рівненської міськради Роману Стасюку.

З 2016 року «Спеціалізоване управління-39» натендерило 57,40 млн грн, найбільше в нинішнього замовника.

Останнє редагування 03 жовтня 2024, 19:59
0
репостів
0
репостів