Розділ Бізнес

Шлях до "білого золота" України проліг через Шепетівку

Автор Шепетівський вісник 04 серпня 2014, 13:14
Розмаїття багатьох державних знамен країн близького й далекого зарубіжжя при вході до адміністративного корпусу ТОВ «Торговий дім «Шепетівський цукор» 25 липня сповістило про неординарну подію у житті нашого краю. Адже того дня наш цукрокомбінат став місцем проведення регіональної конференції цукровиків України.
Зазначимо, що складом гостей-делегатів захід сягав всеукраїнського та міжнародного рівнів. Адже загалом у конференції взяли участь більше сотні представників підприємств, фірм та кампаній - виробників «білого золота», географія яких охоплювала територію від Харкова до Ужгорода, від столичних широт до «солодких» рубежів Півдня країни. У заході були широко представлені й численні партнери шепетівських цукроварів - виробники техніки й устаткування для цукрової галузі відомих світових брендів, як-от кампаній «Холь-мер», «Ропа», «Верват», «PERRYVIPEX», «Сіменс» та інших.

У роботі конференції взяли участь й представники влади - голова обласної державної адміністрації Леонід Прус, голова районної державної адміністрації Микола Дорощук, в.о. міського голови Михайло Полодюк. Національну асоціацію цукровиків України «Укрцукор» представляв її генеральний директор Микола Ярчук.

Темою конференції стали можливості нарощування продуктивності сировинної бази цукрового підприємства у сучасних умовах та перспективи використання альтернативних видів палива.

Шепетівський цукровий комбінат не випадково став об'єктом зацікавлення цукроварів України. Усіх вразив його «феномен» ринкового виживання, ефективного розвитку та вмілого менеджменту.

Відтак досвідом щодо нарощування виробничих потужностей, освоєння нових технологій, розвитку сировинної бази у партнерстві з корпорацією «Сварог Вест Груп» з гостями поділився генеральний директор ТОВ «Торговий дім «Шепетівський цукор» Микола Агарков.

Йшлося у виступах і про перспективи цукровиробництва як на Шепетівщйні, так і на Хмельниччині загалом.

За словами голови облдержадміністрації Леоніда Пруса, у 2014 році Хмельницька область має намір виробити 200 тисяч тонн цукру, що на 50 тисяч тонн більше порівняно з попереднім роком.

У сезоні цукроварінню братимуть участь п'ять підприємств області (торік - чотири): ТОВ «Теофіполький цукровий завод», ТОВ «Торговий дім «Шепетівський цукор», ТОВ «Красилівський цукровий завод», ТОВ «Наркевицький цукровий завод», ВАТ «Старокостянтинівський цукровий завод». Цьогорічні площі посівів цукрових буряків зросли на 19 тисяч гектарів і становлять 46 тисяч гектарів. Нині їхні площі є оптимальними і повністю забезпечують внутрішню потребу в цукрі, зазначив губернатор.

Генеральний директор Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Микола Ярчук розповів, з якими показниками галузь закінчила попередній рік.

У 2013 році цукрові буряки зібрали з площі 270,4 тис. га (у 2012 р. — 448,9 тис. га). Тобто, у порівнянні з 2012 роком, скорочення площ склало 39 відсотків. Зменшився і валовий збір цукристих: у 2013-му — 10,7 млн. тонн, у 2012-му — 18,3 млн. тонн.

Як вважає керівник асоціації українських цукровиків, стрімке скорочення виробництва є сигналом до прийняття правильних рішень щодо реалізації державної політики та організації експансії на зовнішні ринки. Адже сьогодні, як не прикро, Україну та її ринок використовують для збуту продукції інших держав у той час, коли вона може виробляти багато якісного цукру.

Виробників сьогодні хвилює те, що 330-350 тисяч тонн цукру на внутрішньому ринку щороку заміщуються синтетичними цукрозамінниками. Причому, це речовини, які викликають онкологічні захворювання у людей, знищують населення і заборонені, наприклад, у Японії та країнах Європи.

У 2014 році цукровики України планують виробити 1,8 млн. тонн цукру. Цього цілком достатньо для внутрішнього ринку і часткового експорту.

В останні два роки цукровики України продавали на зовнішніх ринках по 120-150 тисяч тонн щорічно. Це далеко не норма, але перші кроки уже зроблено. І необхідно рухатися далі, щоб виправити ситуацію. Україна цілком може експортувати від 500 тисяч до мільйона тонн цукру.

Вітчизняні компанії роблять усе можливе, щоб освоїти нові ринки. Наприклад, без участі держави реконструюють та модернізують багато виробництв.

Для виходу на зовнішні ринки потрібно зменшити собівартість продукції, наголосив Микола Ярчук. Тільки так можна досягти світового рівня цін. Адже сьогодні ціна вітчизняного цукру вища тому, що удвічі більшою є вартість енергоносіїв, транспортні витрати, відрахування до держбюджету. І це лише деякі складові, які знижують конкурентоспроможність вітчизняних виробників. Але навіть у таких умовах і з такою ціною український продукт може конкурувати на зовнішніх ринках.

Знову ж таки, необхідними умовами для цього є державна підтримка і законодавче забезпечення нормальної роботи галузі. Наприклад, треба поставити крапку у питанні виробництва бюетанолу. Зараз робота у цьому напрямку загальмувалася через неготовність держави чітко відрегулювати свої правила.

Численні доповіді делегатів конференції склали своєрідну арену обміну досвіду, бізнес-лроекгів, цікавих пропозицій, які дозволять ефективно і якісно розвивати цукрову галузь України.

На завершення заходу його учасники побували на бурякових плантаціях корпорації «Сварог Вест Груп», де наочно переконались у майстерності бу-ряководів Шепетівщини.

Відео

0
репостів
0
репостів