Розділ Бізнес

У Шепетівці почались випробування модульної когенераційної установки

Автор 01 серпня 2024, 13:18

Перша модульна когенераційна установка, що прибула до громади завдяки співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку USAID вчора успішно розпочала робочі випробування. Про це повідомив міський голова Шепетівки Віталій Бузиль.

Нагадаємо, наша громада у вересні 2023 року підписала Меморандум  "USAID Проєкт енергетичної безпеки" з представниками Агентства США з міжнародного розвитку.

Когенерація — це технологічний процес виробництва двох видів енергії одночасно, зокрема, електричної та теплової. Слово «когенерація» утворена від слів «комбінована» та «генерація». Якщо в результаті одного технологічного процесу виробляють три види енергії, зокрема, електрична енергія, енергія тепла та енергія холоду, то такий процес називають тригенерація.

Електростанції з комбінованим циклом виробництва постачають тепло для потреб промислових споживачів або до комунальних тепломереж.

«КГУ можуть забезпечити електропостачання як для власних потреб теплокомуненерго (ТКЕ), так і для інших обʼєктів критичної інфраструктури таких як системи водопостачання та водовідведення, лікарні тощо. Такі установки мають набір технічних рішень, що дозволяє у випадку надзвичайної ситуації використовувати резервні види палива та місцеві енергетичні ресурси. При цьому, собівартість виробленої електроенергії є нижчою від виробленої дизель-генератором, а термін експлуатації КГУ є значно довшим», – розповів консультант з теплопостачання USAID ПЕБ Сергій Пінчук. 

До переваг КГУ експерт також додав можливість розосередити їх розміщення по місту, що зменшує ймовірність пошкоджень під час ракетних обстрілів.

Деякі міста України, зокрема Черкаси, Житомир, Хмельницький, Старокостянтинів, вже мають досвід використання КГУ під час відключень електропостачання на місцевому рівні. Використання КГУ протягом опалювального сезону 2022 – 2023 рр. допомогло містам утримувати в робочому стані об’єкти критичної інфраструктури на локальному рівні. 

Відео

0
репостів
0
репостів