Розділ Бізнес

Шепетівська громада має отримати дві когенераційні установки

Автор 13 вересня 2023, 14:23

Шепетівська громада сьогодні приєдналася до круглого столу "Когенерація для живлення критичної інфраструктури протягом наступного опалювального періоду" у місті Київ. Про це на своїй сторінці повідомив міський голова Віталій Бузиль.

Серед спікерів та учасників представники: Мінінфраструктури, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, народних депутатів України, керівників теплопостачальних підприємств.

376270840 846276607287369 486965721419104107 n

Головне питання до обговорення - підготовка нормативно-правових актів щодо приєднання об’єктів критичної інфраструктури до когенераційних установок. Це дасть можливість сталого енергозабезпечення в умовах можливого переривання електропостачання з об’єднаної енергосистеми України.

Тож наша громада підписала Меморандум з USAID Проєкт енергетичної безпеки та представниками.

376277746 846276800620683 8580545063358788923 n

Надалі працюємо над тим, щоб стати отримувачем двох когенераційних установок від USAID для сталого проходження опалювального періоду.

Такі установки отримають ще 66 громад. 

Когенерація — це технологічний процес виробництва двох видів енергії одночасно, зокрема, електричної та теплової. Слово «когенерація» утворена від слів «комбінована» та «генерація». Якщо в результаті одного технологічного процесу виробляють три види енергії, зокрема, електрична енергія, енергія тепла та енергія холоду, то такий процес називають тригенерація.

Електростанції з комбінованим циклом виробництва постачають тепло для потреб промислових споживачів або до комунальних тепломереж.

«КГУ можуть забезпечити електропостачання як для власних потреб теплокомуненерго (ТКЕ), так і для інших обʼєктів критичної інфраструктури таких як системи водопостачання та водовідведення, лікарні тощо. Такі установки мають набір технічних рішень, що дозволяє у випадку надзвичайної ситуації використовувати резервні види палива та місцеві енергетичні ресурси. При цьому, собівартість виробленої електроенергії є нижчою від виробленої дизель-генератором, а термін експлуатації КГУ є значно довшим», – розповів консультант з теплопостачання USAID ПЕБ Сергій Пінчук. 

До переваг КГУ експерт також додав можливість розосередити їх розміщення по місту, що зменшує ймовірність пошкоджень під час ракетних обстрілів.

Деякі міста України, зокрема Черкаси, Житомир, Хмельницький, Старокостянтинів, вже мають досвід використання КГУ під час відключень електропостачання на місцевому рівні. Використання КГУ протягом опалювального сезону 2022 – 2023 рр. допомогло містам утримувати в робочому стані об’єкти критичної інфраструктури на локальному рівні. 

0
репостів
0
репостів