Розділ Бізнес

Держпродспоживслужба попередила про активність шкідливих метеликів та розповіла як з ними боротись

Автор 02 червня 2023, 12:40

В агроценозах області проходить літ І покоління метеликів підгризаючих та листогризучих совок (оклична, озима, совка-гамма, капустяна та інші). Погодні умови сприяють льоту метеликів, який може посилитись та сформувати осередки підвищеної чисельності та шкідливості личинок на сільськогосподарських посівах. Про це повдіомило Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Під час льоту метеликів совок ефективним та екологічно безпечним заходом боротьби є виставлення коритець з шумуючою мелясою, розведеною водою у співвідношенні 1:2 або 1:3. Цей захід дає змогу відловити близько 70 % метеликів. Одне коритце розміром 50х30, висотою 6 см контролює площу близько 0,5 га.

На початку та в період масового відкладання яєць підгризаючими та листогризучими совками необхідно приступити до випуску яйцеїда-трихограми. Розпочинають випуск за наявності 0,4-0,6 яйця шкідника на 1 кв. м.

В разі перевищення економічного порогу шкідливості гусениць застосовують пестициди згідно з «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Найефективніші суміші фосфорорганічних і перетроїдних препаратів у половинних нормах з додаванням 3-4 кг/га сечовини. Кращі результати дають обробки у вечірні години, коли гусінь харчується на рослинах. З агротехнічних прийомів ефективні міжрядні розпушування просапних, знищення бур’янів та квітучих нектароносів.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил техніки безпеки.

0
репостів
0
репостів