Розділ Бізнес

На Шепетівщині розпочали висадку "енергетичних" дерев

У селі Берездів, що у Шепетівському районі почали висаджувати живці енергетичної тополі та верби. Роблять це у межах проєкту "Вирощування енергетичних культур, як складова енергонезалежності громад".

Про це Суспільному розповів голова громадської організації "Хмельницький енергетичний кластер" Степан Кушнір. Так планують забезпечити громаду власним біопаливом.

За словами Степана Кушніра, 34 тисячі живців верби та тополі саджають у межах проєкту. У Берездівській громаді працюватимуть протягом двох днів. Згодом висадять рослини ще у двох громадах району.

"Суть проєкту дуже проста: забезпечити громади власним біопаливом, яке вони можуть вирощувати й масштабувати в межах своїх територій, які не використовуються для сільського господарства. Ми обрали три громади: це Берездівська, Крупецька і Ганнопільська", — сказав Степан Кушнір.

Сім людей саджають рослини на полі площею два гектари. Це комунальна земля, яка не використовувалася. Там викорчували кущі, зорали та підготували територію до висадки, розповідає сільський голова Берездівської тергромади Віктор Васьківський. За його словами, в громади є потреба у біопаливі.

"У нас є дев'ять шкіл. Раніше їх опалювали газом, потім він подорожчав і ми котельні перевели на тверде паливо, придбали твердопаливні котли", — сказав сільський голова.

Зараз у громадах закладають розсадники, розповів експерт з біоенергетичних питань Михайло Гументик. Щільність між рослинами на них більша. Звідти розсаджуватимуть енергетичні культури на інші площі.

"В процесі вегетації чи через рік, через два будуть збільшуватися площі. Створюються промислові плантації, звідки буде братися сировина", — каже Михайло Гументик.

Як розповів Михайло Гументик, для висадки саджанці потребують температури повітря не більшої, ніж плюс 15 градусів. Вони однорічні.

"Такі культури, як енергетична тополя і верба, вони надзвичайно гарно адаптуються і дають відповідний приріст біомаси. В середньому, ми можемо мати від 15 до 20 тонн сухої біомаси на гектарі. Якщо ще простіше, то це в еквіваленті 10 тонн нафти можна отримати на гектарі землі", — говорить експерт з біоенергетичних питань.

Бюджет проєкту для трьох громад, розповідає Степан Кушнір, складає два мільйони гривень. Кошти на нього виділили іноземні донори. За них, зокрема, придбають техніку для подрібнення деревини.

"Проєкт передбачає закупівлю саджанців, створення материнських плантацій, висадка, робоча сила, оренда техніки, послуги експертів. Також передбачається закупівля техніки. Проєкт ми реалізуємо у співпраці з офісом, який знаходиться у Хмельницькій області програми "ULEAD з Європою" і фінансується він німецькою фундацією", — каже Степан Кушнір.

Загалом у межах проєкту, за словами Степана Кушніра, у трьох громадах планують висадити 102 тисячі саджанців енергетичних культур.

Відео

0
репостів
0
репостів