Розділ Бізнес

Завершується будівництво ЛЕП «Хмельницька АЕС – Жешув»

Автор 29 квітня 2023, 13:23
Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков закликав держави-учасниці Ініціативи трьох морів долучатися до процесу відбудови українського енергетичного сектору та сприяти якнайшвидшій інтеграції українського і європейського енергетичних ринків.

На цьому він наголосив під час онлайн-виступу на заході Ініціативи «Можливості та виклики для енергетичного співробітництва в рамках Ініціативи трьох морів», який відбувся у Вільнюсі. Участь у заході також взяли представники міністерств енергетики Польщі, Литви і Румунії, Європейської комісії, а також аналітичних центрів і бізнесу. 

«Ми прагнемо збільшити обсяг експорту та імпорту електроенергії між країнами-членами ЄС та Україною. Завершується будівництво ЛЕП «Хмельницька АЕС - Жешув». Плануємо будівництво нових ліній, розширювати енергетичні коридори, які посилять можливості експорту та імпорту», - зазначив заступник міністра. 

Ярослав Демченков підкреслив, що у довгостроковій перспективі Україна планує збільшити потужність міждержавних перетинів до 6 ГВт до 2030 року.

«Такі транскордонні проєкти з розвитку електричних мереж слід розглядати як проєкти спільного інтересу Ініціативи трьох морів в транс'європейських мережах. Серед пріоритетних проєктів — будівництво ЛЕП між Україною та Польщею, а також іншої лінії між Україною та Румунією. В наших умовах важлива модернізація та реконструкція розподільних мереж, впровадження “розумного обліку” електроенергії, цифровізація підстанцій та інтеграція розподіленої генерації. Ця робота може стати також сферою інтересів для бізнесу країн Ініціативи», - зазначив він.

Заступник міністра зауважив, що Україна визначила одним зі своїх пріоритетів розвиток атомної енергетики та відновлюваних джерел енергії. Безвуглецева українська електроенергія своєю чергою допоможе Європі здійснити «зелений» перехід та підвищить енергетичну стійкість ЄС.

«Відмовляючись від викопного палива та переходячи до низьковуглецевих технологій, ми не повинні знову стати залежними від таких країн, як росія. Це означає, що ланцюжки створення вартості у виробництві чистих технологій повинні бути розташовані якомога ближче до євроатлантичного регіону. І Україна може стати місцем для створення сталих енергетичних кластерів», - підкреслив він.

Нагадаємо, що Ініціатива трьох морів створена для посилення економічних та інфраструктурних зв'язків поміж країнами, що розташовані поряд з Балтійським, Чорним і Адріатичним морями. У межах Ініціативи діє Інвестиційний фонд для фінансування перспективних проєктів, що створюють транспортну, енергетичну та цифрову інфраструктуру в регіоні Тримор'я.
 

0
репостів
0
репостів