Розділ Бізнес

Внаслідок обстрілу довелось зупинити один із блоків Хмельницької АЕС

Автор 10 лютого 2023, 21:00

Державна інспекція ядерного регулювання України сьогодні повідомила Міжнародне агентство з атомної енергії, що через нестабільність електромережі внаслідок обстрілу довелось зупинити один із блоків Хмельницької атомної елеткростанції.

Ці події були підтверджені Місіями підтримки та допомоги МАГАТЕ, які знаходяться на станціях, які також підтвердили, що всі системи ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС працювали належним чином.

Український регулятор також повідомив МАГАТЕ, що дві з трьох діючих українських атомних електростанцій, в якості запобіжного заходу, знизили вихід електроенергії через поновлення обстрілу енергетичної інфраструктури країни. Йшлося про Рівненську та Південноукраїнську атомні електростанції.

Цього тижня генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі провів переговори з високопоставленими російськими посадовцями в Москві в рамках своїх поточних зусиль щодо узгодження та впровадження надзвичайно необхідної зони ядерної безпеки та безпеки навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Нестабільна ситуація та важливість захисних заходів були ще раз підкреслені цього тижня, коли військові дії призвели до затримки запланованої ротації групи МАГАТЕ, яка була присутня на ЗАЕС протягом останнього місяця. 

Генеральний директор Гроссі створив Місію підтримки та допомоги МАГАТЕ в Запоріжжі 1 вересня минулого року, і нинішня команда наразі є п’ятою. Під час ротації групи МАГАТЕ перетинають лінію фронту на підконтрольну Україні територію.

«Ситуація навколо найбільшої в Європі атомної електростанції залишається нестабільною та непередбачуваною, оскільки це зона активних бойових дій. Відтермінування запланованої ротації дуже чітко демонструє необхідність термінових заходів для захисту заводу та людей, які там працюють», – сказав генеральний директор Гроссі.

Окремо цього тижня Державна інспекція ядерного регулювання України повідомила МАГАТЕ, що вона дозволить ЗАЕС відновити виробництво електроенергії лише після повернення її під контроль України та програми ретельної перевірки та виконання будь-яких виконано заходи, необхідні для відновлення безпечних умов праці. Наразі шість реакторів станції перебувають у холодному або гарячому режимі зупинки.

МАГАТЕ продовжує організовувати та координувати поставки обладнання для допомоги Україні у забезпеченні ядерної безпеки. У дев’яту таку поставку національний регулятор України сьогодні отримав обладнання, закуплене МАГАТЕ за позабюджетне фінансування США.

Останнє редагування 10 лютого 2023, 21:15
0
репостів
0
репостів