Розділ Бізнес

В Україні остаточно заборонили тонкі поліетиленові пакети

Автор 08 січня 2023, 12:24

З 1 січня 2023 року остаточно набирає чинності Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Відтак в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг забороняється розповсюдження усіх надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів, у тому числі для пакування льоду, сипучих продуктів, м’яса, свіжої риби. Такі пакети мають повністю зникнути з торгових точок. Альтернативою їм мають стати біорозкладні, паперові чи пластикові пакети товщиною понад 50 мкм.

infografika 1 4 2048x2048

Що це означає для покупців?

З нового року в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг забороняється використання (!) усіх надтонких пакетів, у тому числі для пакування льоду, сипучих продуктів, м’яса, свіжої риби. Такі пакети мають повністю зникнути з торгових точок. Альтернативою їм мають стати біорозкладні. Безкоштовних кульочків не буде жодних. Тому, вирушаючи у магазин, рекомендуємо брати свою тару і паковання: багаторазові торбинки, шопери, контейнери і лотки.

У продажі залишаться пакети багаторазового використання товщиною понад 50 мкм. До речі, їх, як і надтонкі можна здавати на переробку.

Кого штрафують? Чия відповідальність?

Відповідальність за нерозповсюдження надтонких пакетів несуть продавці і власники торгових точок. Якщо покупець прийде зі своїм пакетом, то пакування у нього не накладає відповідальності на магазині. А от якщо продавець запакує товар у не біорозкладний пакет – йому загрожує покарання.

За порушення норм цього Закону Держпродспоживслужба застосовує до суб’єктів господарювання такі адміністративно-господарські штрафи:

Розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг карається штрафом від 8,5 тис грн до 17 тис грн, при повторному порушенні – від 17 тис грн до 34 тис грн.

За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів штраф становитиме від 1,7 тис грн до 3,4 тис грн, а при повторному порушенні – до 8,5 тис грн.

Хто контролює?

Державний контроль за дотриманням законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг здійснюється Держпродспоживслужбою.

Контролювати дотримання вимог буде непросто, особливо в маленьких закладах та торгових точках. Але покупці можуть долучатися до процесу, нагадуючи продавцям про відповідальність і покарання.

Громадяни матимуть право ініціювати позапланові перевірки. Вони зможуть зателефонувати на гарячу лінію, написати звичайного чи електронного листа, заповнити форму на сайті служби.

Що робити з тими пакетами, які вже придбані?

Чисті можна здавати на переробку. Або використовувати, поки вони є, і поступово переходити на біорозкладні, паперові чи інші види паковання.

Які альтернативи?

Тішимося, що на сьогодні у кожній торговій мережі є великий вибір багаторазових торбинок різної місткості. Ще кілька років тому це було рідкістю. Збільшується кількість і споживачів, і виробників такої продукції.

У більшості супермаркетів уже можна купити їжу у власний контейнер чи лоток, а раніше продавці вороже ставилися до такої ідеї. Магазини тепер самі заохочують такий підхід.

Чим небезпечні кульочки? У чому їхня загроза і небезпека?

Надлегкі пакети дуже швидко стають відходами. Їх використовують один раз, а далі вони легко потрапляють у довкілля. Вітер розносить викинуті пакети, вони застрягають на гіллі дерев, забивають каналізаційні стоки.

Розкладаються пластикові пакети від 100 до 1000 років. Коли пластик починає розпадатися, мікрочастинки просочуються в ґрунт і несуть отруту для рослин.

Крім шкоди, яку вони завдають довкіллю, важливо знати, що обираючи одноразовий пластик (а поліетилен – найпоширеніша модифікація пластика, його отримують із нафти), ми фінансово підтримуємо економіку росії як основного світового постачальника нафти і газу.

0
репостів
0
репостів