Розділ Бізнес

Сервіси Приватбанк та Ощадбанк тимчасово не працюють (оновлено)

Автор 15 лютого 2022, 19:40

Український державний Центр стратегічних комунікацій та інформбезпеки повідомляє, що протягом останніх декількох годин ресурси «Приватбанк» перебувають під масованою DDoS атакою. Також не працює інтернет-банкінг «Ощадбанку», сайти Міноборони та ЗСУ.

Наразі сервіси авторизації Приватбанк та Ощадбанк працюють з перебоями, в наслідок чого користувачі не можуть отримати доступ до застосунків. Крім того, є проблеми з безготівковою оплатою в деяких магазинах.

Сервіси УкрСиббанка, Raiffeisen, CrediAgricole, ПУМб, Monobank, А-Банк, Банк “Південний”, “Аваль” працюють нормально. 

У Приваті запевняють: жодної загрози для коштів вкладників немає. Кібератака стосується виключно додатку Приват24. Решта фінансових операцій виконуються у нормальному режимі.

А сьогодні зранку на номери клієнтів «ПриватБанку» почали надходити повідомлення про нібито відключення банкоматів 15 лютого через технічні причини. Як відповіли в пресслужбі «ПриватБанку», це повідомлення є фейком, в мережі банкоматів немає технічних проблем, вона працює та обслуговує клієнтів.

Ми також закликаємо читачів бути обачними, адже в наступні дні можуть відбутися нові інформаційні вкиди для дестабілізації країни та сіяння паніки.

Оновлення: Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України (Держспецзвʼязку) повідомила ввечері 15 лютого про відновлення роботи частини ресурсів, на які раніше цього ж дня було здійснено кібератаку.

«Починаючи з другої половини дня 15 лютого 2022 року спостерігається потужна DDOS-атака на низку інформаційних ресурсів України. Зокрема, було зафіксовано перебої в роботі вебсервісів «Приватбанку» та «Ощадбанку». Також атаки зазнали сайти Міністерства оборони та Збройних сил України. Станом на 19:30 роботу банківських вебресурсів відновлено. Робоча група з фахівців основних субʼєктів національної системи кібербезпеки вживає всіх необхідних заходів для локалізації та протидії кібератаці», – йдеться в повідомленні.

Услід за українськими банками потужна DDoS-атака розпочалася і на портал Дія. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, перші атаки були з Росії та Китаю, їх відбили, потім — з Чехії чи Узбекистану, їх теж відбили. Федоров зазначив, що для користувачів Дії атака була непомітною.

Водночас співзасновник monobank Олег Гороховський повідомив, що атакують майже всі українські банки, зокрема mono

Останнє редагування 16 лютого 2022, 14:40
0
репостів
0
репостів