Лікнеп по вишиванках. В переносном смысле — обучение неподготовленной аудитории базовым понятиям какой-либо науки, процесса или явления.

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
31 січ. 2016 14:41 - 31 січ. 2016 15:04 #105043 від pruduk
Багато народів прикрашали одяг вишивкою, але лише українці зробили вишиванки одним з національних символів.
Один із символів України - вишиванки. Наші предки носили їх з незапам'ятних часів. Не випадково візерунки на сорочках трьохсотрічної давнини збігаються з візерунками, що прикрашали посуд, яка відноситься ще до трипільської культури.
Втім, у різних регіонах країни абсолютно різна вишивка, так само як і фасони сорочок. В одних областях переважають стримані геометричні малюнки, в інших популярні рослинні мотиви. А десь вишивали не тільки квіти, а й птахів та інших тварин.
Не було єдності і в кольоровій палітрі. Найбільш популярними були червоний і чорний кольори, які могли використовуватися і разом, і нарізно. У деяких місцевостях вишивальниці прагнули максимально повно передати різноманіття навколишнього світу і брали для цього нитки всіх доступних кольорів. Зустрічалася, втім, і зовсім мінімалістична вишивка - білим по білому.
У кожного візерунка була назва, у кожного кольору і символу - своє значення. Всі вони пов'язані зі слов'янською міфологією і можуть багато розповісти про те, у що вірили і до чого прагнули наші предки. Такий от своєрідний національний код.
Вишиванки - це не просто красиво. Це ще й своєрідне візуальне наріччя, знаючи ключ до якого, можна точно сказати, звідки прибув власник сорочки.
Останнє редагування: 31 січ. 2016 15:04 ким pruduk.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.090 секунд
0
репостів
0
репостів