Як Михайло Загородний пересів у крісло голови Хмельницької облради

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
27 лист. 2015 22:23 #103718 від Dj Os
Змістовна стаття Віталія Тараненко із Незалежного громадського порталу

Сенсації не сталося — нинішній голова Хмельницької облдержадміністрації Михайло Загородний безперешкодно пересів у крісло високопосадовця крилом навпроти. Його переїзд до приміщення Хмельницької обласної ради погодили 73 депутата на першій сесії облради. Не голосували тільки “свободівці” разом із екс-головою облради Іваном Гончаром, який чомусь продемонстрував ображеність на всіх.

Пан Загородний фактично повторив політичний хід десятирічної давнини теперішнього депутата від БПП “Солідарність” Івана Гладуняка. У березні 2005 року тодішний президент Віктор Ющенко призначив пана Гладуняка губернатором Хмельниччини. А вже в липні 2006-го він опинився у кріслі голови Хмельницької облради. Як тоді пояснив депутатам облради губернатор Гладуняк, він хоче працювати для області, а посада по президентській вертикалі є політично нестабільною.



Тільки-от рокіровка посад для Загородного могла зірватися його ж теперішнім соратником Гладуняком. Перед сесією “Незалежний громадський портал” зустрів Івана Васильовича у кулуарах і прямо в лоб поставив запитання.

— Ви балотуватиметься на посаду голови облради?

— Абсолютна дурня. Я не планував брати участі… Назвіть мені бодай одного обранця, який скаже, що я мав балотуватися на посаду голови облради. Мене втягнули у “війну”… Сьогодні у мене інші життєві плани, — уривчасто відповідав обранець.

— Тобто Ви голосуватимете за Загородного?

— Кандидатура Михайла Загородного — єдина у нашій фракції. А то плітки, які запускалися конкурентами, мали на меті розвалити фракцію БПП “Солідарність”.

Відповідь Гладуняка перед таким визначальним сесійним засіданням дещо втамувала інформаційну спрагу. Однак НГП вже ж таки непокоїло: чому інфа про можливий похід Гладуняка за посадою голови облради, активно вирувала у середовищі політичних сил, що потрапили до ради? Невже це змова проти цієї людини?

Ми таки знайшли того депутата, який розповів про наміри Гладуняка. Ним виявися… обраний голова обласної ради Михайло Загородний. Він підтвердив, що з самого початку в місцевому політикумі проговорювалося три претенденти на посаду голови облради: Іван Гончар, Михайло Загородний та Іван Гладуняк.

— Член нашої фракції Іван Гладуняк зняв свою кандидатуру. Ми це обговорили на засіданні фракції. Він висував себе до того часу поки не стало зрозуміло, що я балотуватимуться на голову ради. Адже мене не затвердили відразу. Рішення приймалося буквально за тиждень до сесії, — зазначив він.

Отакої!

Ще однією несподіванкою став демарш колишнього голови ради, “свободівця” Івана Гончара. Він без боротьби здав займану посаду, а під кінець сесії звинуватив усіх в загальному “одобрямсі” (натякаючи на одностайне обрання Загородного — авт.).

— Мені з гіркотою на вустах цей “одобрямс”. Це не європейська практика, де є сім політичних сил, які делегують сім кандидатів і ті конкурують між собою. А в нас, як у старі “совкові часи”. Не варто чекати конструктиву, а лише спостерігатимемо за “договорняками” і підкилимними іграми… Я йду, щоб повернутися, — емоційно говорив він з трибуни.



Капітанський місток Гончара, до конструкції якого, до речі, доклався півроку тому також Іван Гладуняк, похитнувся на самій сесії. “Свобода” розраховувала на голоси “Батьківщини”, як задекларованого союзника. Проте від безвиході (“Батьківщина” у день голосування зробила ставку на Загородного — авт.) не врятувала 15 хвилинна пауза у пленарному засіданні на вимогу Гончара. Таким чином, Іван Ярославович навіть не озвучував власного прізвища, як потенційного кандидата на голову ради. Його мовчанка говорила сама за себе — він капітулював.

— Ми йдемо у жорстку опозицію до влади, — прокоментував дії побратима депутат-“свободівець” Юрій Смаль.

Очевидно, що нова адреса опозиції по сусідству з Хмельницькою облрадою, — біло-червона будівля, в якій оселився новообраний мер Хмельницького, член ВО “Свобода” Олександр Симчишин. Імовірно, туди планує перейти працювати Іван Гончар.

Неочікувано на сесії облради повела партія “За конкретні справи” — її 19 депутатів одностайно підтримали Михайла Загородного, який нещодавно публічно порвав з ними. Мабуть, правильний вибір фракції допоміг зробити нардеп Андрій Шинькович, який є співзасновником партії.

Інтригою у цій історії з щасливою кінцівкою для Михайла Загородного є те, чи вдасться йому повторити те, чого домігся Гладуняк у 2006 році: не просто з теплого місяця перескочив у більш тепліше, а головою Хмельницької ОДА пролобіював свого заступника Олександра Буханевича. Про щось побідне нині мріє пан Загородний.

— У мене був хороший перший заступник Василь Процюк, який міг би справитися з обов’язками голови ОДА, — сказав він журналістам після обрання.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
27 лист. 2015 22:27 #103719 від Dj Os
Особисто я маю версію, що Михайло Загородний змінив посаду не просто так. Вибори БПП програли вчисту, очевидно, що губернатором йому бути було ще недовго. А так 5 років тебе ніхто чіпати не буде.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.086 секунд
0
репостів
0
репостів