На Хмельниччині відкрито сезон полювання

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
12 серп. 2015 12:47 #100240 від Dj Os

Цієї суботи, 8 серпня, мисливці Хмельниччини відсвяткували відкриття полювання на пернату дичину. Для багатьох чоловіків мисливство – це спосіб життя і вже протягом мисливського сезону мисливці нашого краю можуть брати рушницю та полювати.

Проте, щоб улюблене «хобі» не перетворилось на браконьєрство, слід пам’ятати про адміністративну та кримінальну відповідальність в разі порушення природоохоронного законодавства при проведенні полювань.

Згідно статті 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливці мають право полювати з наступними документами:

- посвідчення мисливця;

- щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень права полювання з відміткою про сплату державного мита;

- дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл);

- відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

- паспорт на собак мисливських порід.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, а також транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль.

З метою посилення заходів державного контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства під час використання об’єктів тваринного світу в мисливський сезон 2015 – 2016 років, інспекторами Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області спільно з працівниками УМВС України в Хмельницькій області, Хмельницьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства та громадськими інспекторами з охорони довкілля будуть здійснюватись рейдові перевірки мисливських угідь області.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області звертається до мисливців нашого краю та вкотре наголошує, що особи, винні у незаконному полюванні відповідатимуть згідно чинного законодавства України.

Так, за порушення правил полювання та термінів полювання передбачена адміністративна відповідальність за статтею 85 КУпАП, що тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від шести (102 грн) до шістдесяти (1020 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від тридцяти (510 грн) до дев'яноста (1530 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне порушення правил полювання чи таке, яке мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти (1020 грн.) до ста двадцяти (2040 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об'єктів тваринного світу чи без такої або позбавлення права полювання на строк до трьох років з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об'єктів тваринного світу чи без такої. На посадових осіб - від дев'яноста (1530 грн.) до ста п'ятдесяти (2550 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об'єктів тваринного світу.

Крім того, згідно статті 248 Кримінального кодексу України при порушенні правил полювання, якщо заподіяно істотну шкоду, а також незаконне полювання в заповідниках або на інших територіях природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України,- караються штрафом від ста (1700 грн.) до двохсот (3400 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

Ті самі дії, якщо вони вчинені службовою особою з використанням службового становища, або за попередньою змовою групою осіб, або способом масового знищення звірів, птахів чи інших видів тваринного світу, або з використанням транспортних засобів, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею,- караються штрафом від двохсот (3400 грн.) до чотирьохсот (6800 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

Тільки при дотриманні природоохоронного законодавства, полювання перетвориться на гарний відпочинок і принесе неабияке задоволення мисливцям. Для того, хто підійшов до полювання виважено, воно стане невичерпним джерелом пізнання навколишнього світу, відпочинку, чудових вражень, а також дасть можливість провести на лоні природи незабутні часи.
podilska.info

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.092 секунд
0
репостів
0
репостів