Громада має право розпоряджатися своїм майном

  •  аватар Автор теми
  • Відвідувач
  • Відвідувач
02 бер. 2016 20:30 - 02 бер. 2016 20:31 #105702 від

Уже другий місяць тривають баталії навколо передачі майнового комплексу ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» на баланс Шепетівського водопровідно-каналізаційного господарства. Є ухвали судів, є рішення міської ради, однак ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» протестує і не погоджується із розірванням концесійного договору.
Сьогодні відповіді на актуальні питання щодо цього конфлікту дає міський голова Михайло ПОЛОДЮК.
— Михайле Івановичу, чому було вирішено розірвати концесійний договір з ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»?

— Згідно з договором концесії ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» мало б провести модернізацію підприємства, справно сплачувати концесійні платежі до бюджету міста. Однак після проведеного аналізу його роботи за період з 2011-го по 2014 рік ми побачили, що договірні зобов'язання товариство сповна не виконувало.
Окрім цього, ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» накопичило мільйонні борги за газ перед НАК «Нафтогаз України». На початок 2016 року борги за спожитий газ перед державним підприємством сягнули близько 60 млн. гривень. Дійшло до того, що навіть на колегії Хмельницької обласної державної адміністрації було ухвалено рішення рекомендувати міській раді розірвати договір концесії.
Представники Шепетівської міської ради у судовому порядку змогли довести, що підприємство порушувало умови виконання концесійної угоди. У пункті 8 концесійного договору від 2 грудня 2011 року зазначено, що товариство зобов'язувалось здійснити упродовж 2012–2014 років модернізацію котельні за адресою: м. Шепетівка, пров. Короленка, 1-а, за рахунок власних інвестицій на суму 10,5 млн. грн. Проте зазначеної модернізації територіальна громада не отримала.
Крім того, товариство повинно було щоквартально сплачувати концесійний платіж, незалежно від наслідків господарської діяльності. Але фактично порушувало порядок, умови, розміри.
У червні 2015 року Шепетівська міська рада звернулася до Господарського суду Хмельницької області з позовом про дострокове розірвання концесійного договору.
Двадцятого жовтня 2015 року Господарський суд Хмельницької області ухвалив позитивне рішення, яким розірвано договір з ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». На це рішення ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» подало апеляцію.
Вісімнадцятого січня 2016 року Рівненський апеляційний господарський суд постановив: апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Шепетівка Енергоінвест» залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Хмельницької області від 20 жовтня 2015 року — без змін.
Таким чином, ми у судах довели, що ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не дотримувалося умов концесійного договору і повернули майно у власність громади.
— Яка процедура повернення майна після рішення суду?
— Відповідно до чинного законодавства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» протягом 10 днів після рішення Рівненського апеляційного господарського суду, мало передати майно назад у власність громади. Для цього міська рада 21 січня створила комісію з приймання-передачі цілісного майнового комплексу «Шепетівське підприємство теплових мереж». До неї включили працівників виконкому, депутатів міської ради, представника теплопостачального підприємства. На жаль, «енергоінвестівці» відмовилися працювати у складі комісії.
Двадцять дев'ятого січня було скликано позачергову сесію міської ради, яка теж пройшла вкрай напружено. Більшість депутатів від «Блоку Петра Порошенка», «За конкретні справи», «Сили громад», Радикальної партії Олега Ляшка з різних причин були відсутні. Проте нам вдалося прийняти два ключові рішення: повернути майно тепломережі у комунальну власність і передати майно підприємства на баланс водоканалу.
— Чому представники ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», на Вашу думку, блокують передачу майна територіальній громаді?
— Після сесії міської ради депутати разом із першим заступником міського голови Володимиром Вихівським спробували зайти на територію тепломережі й поспілкуватися з трудовим колективом, щоб донести їм усю інформацію, як кажуть, з перших уст. Керівництво ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» відмовилося пропускати делегацію. Генеральний директор товариства Володимир Сарнацький заявив, що рішення міської ради вважає незаконним.
— Що відбулося на теплопостачальному підприємстві 16 лютого?
— Заручниками ситуації став трудовий колектив тепломережі. Відтак потрібно було робити якісь кроки, оскільки формально тепломережа за усіма юридичними канонами була передана на баланс водоканалу.
П'ятнадцятого лютого керівник водоканалу Віталій Биков прийшов на ввірене йому міською радою підприємство у супроводі відокремленого підрозділу «Самооборони», яку було найнято для охорони комунального майна, щоб розпочати роботу комісії з інвентаризації майна. Проте представники «Енергоінвесту» на співпрацю не пішли.
Шістнадцятого лютого близько сьомої години ранку адмінприміщення тепломережі, яке охороняла «Самооборона», намагалася заблокувати група «тітушок», близько 80 осіб. Лише поява спецпризначенців поліції з Хмельницького завадила зіткненню.
У той день до міста прибув навіть очільник обласної поліції Микола Семенишин, він був присутнім при перемовинах членів депутатської комісії з представниками «Енергоінвесту» щодо стабілізації ситуації на підприємстві.
— Які домовленості були досягнуті під час перемовин?
— Перемовини були тривалими. Ми обговорювали шляхи виходу із ситуації, яка склалася навколо теплопостачального підприємства. Позиція міської ради знаходиться у правовій площинні, оскільки у нас є рішення судів про розірвання договору, рішення сесій щодо передачі майна водоканалу. Крім того, створено комісію з приймання-передачі цілісного майнового комплексу. Зрештою директор водоканалу Віталій Биков несе відповідальність за передане йому майно, підписані акти приймання-передачі майна, яке у 2011 році було передане у концесію.
Маючи усі ці документи, потрібно було лише розпочати роботу комісії з інвентаризації майна тепломережі. Натомість представники «Енергоінвесту» сперечалися за кількісний склад комісії та про те, щоб зайняти адміністративний корпус, чим продовжили блокування її роботи.
— Як вирішилась ситуація з охороною об'єкта. Адже відомо, що там були заблоковані «самооборонівці»?
— Шістнадцятого лютого під час охорони адмінприміщення тепломережі «самооборонівців» заблокували молодики-«тітушки». Необхідно було оперативно ухвалити рішення щодо розблокування будівлі та запобігти кровопролиттю. Тоді вирішили, що керівник комунального підприємства укладе увечері угоду із громадським формуванням «Стражнік», яке візьме об'єкт під охорону.
При цьому була досягнута домовленість з керівниками ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», що вони відведуть невідомих осіб і повністю звільнять адмінбудівлю. Таким чином, представники громадського формування «Стражнік» приступили до охорони комунального об'єкта у супроводі працівників міського відділу поліції, аби не допустити конфлікту між сторонами.
«Самооборонівці» ж були доправлені до відділу поліції для встановлення осіб і надання роз'яснень щодо перебування у будівлі. Вони надали інформацію і договори, укладені між ними і комунальним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства про здійснення охорони об'єкта. Після цього їх відпустили.
На території тепломережі була встановлена пропускна система. Проте 22 лютого шляхом обману керівники ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» знову захопили адміністративне приміщення.
— Яка позиція трудового колективу підприємства і як вони надалі будуть працювати?
— Я двічі зустрічався з працівниками тепломережі, які уже підписали угоди для роботи у комунальному підприємстві водопровідно-каналізаційного господарства. Як зазначає керівник підприємства Віталій Биков, близько 90 відсотків працівників уже написали заяви на перехід у комунальне підприємство.
Поряд з цим частина найманих охоронців ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» зайняли деякі котельні міста з поясненнями, що вони будуть зберігати там власне майно. Мовляв, до них надійшла інформація, що «Самооборона» хоче захопити котельні й провести там неправомірні дії. Правоохоронці ж стверджують, що «енергоінвестівці» не хуліганять, тому вони не можуть вчиняти до них жодних дій. На питання чи може стороння людина перебувати у котельні, вони розводять руками.
Юридично до об'єктів теплопостачання має стосунок тільки Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства. Усі рішення і всі суди свідчать про те, що ми вчинили правильно. Вони мають право це оскаржити, але за станом на сьогодні водоканал відповідає за всі об'єкти і за все обладнання.
Єдина проблема у тому, що на сьогодні на підприємстві є невраховане обладнання, яке не взято на облік протягом 2012–2015 років. Але це питання можна владнати. Ми пропонували керівнику «Енергоінвесту» включити до складу спільної комісії 5-6 своїх працівників, але він до цього часу не подав список кандидатів.
— Яким чином даний конфлікт може позначитися на шепетівчанах?
— Для звичайних шепетівчан перехід теплових мереж під керівництво міської ради чи фактично у господарське відання водоканалу наразі немає ніякого значення. Тепло буде постачатися, як і постачалося, безперебійно у їхні домівки. Мешканці за отримані послуги з теплопостачання протягом січня повинні сплатити ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», але ці кошти мають надходити виключно до Ощадбанку чи іншого державного банку, а не у «Приватбанк» або інші комерційні структури, як нині це зазначено у квитанціях. Це є нормою спеціальної постанови Кабінету Міністрів України.
Нині, відповідно до рішення виконавчого комітету, тариф на теплопостачання встановлений таким, який він був досі, щоб це не позначалося на пільгах і субсидіях громадян. Тобто фактично мешканці як отримували їх у певному розмірі, так і будуть отримувати до кінця цього опалювального сезону.
Сьогодні існує реальна загроза, що ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» «повісить» на шепетівчан борги у розмірі понад 60 мільйонів гривень. Керівництво міста робить усе можливе, щоб не допустити цього. Нам для цього потрібна підтримка мешканців, бо інакше восени може статися біда — Шепетівка не матиме лімітів газу для опалення.
Розуміння цієї складної ситуації є у Києві — як з боку міністерств, так і на рівні депутатів Верховної Ради України. Хочу зауважити, що тут активну позицію зайняли депутати Верховної Ради від ВО «Свобода», «Самопомочі» та наш депутат від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Роман Мацола. Роман Миколайович категорично виступив на захист інтересів територіальної громади.
— Серед мешканців міста поширюється інформація, про те, що міськводоканал не має права здійснювати теплопостачання...
— Офіційно вас запевняю, що ліцензії у водоканалі є. Їх є три – на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.
— А що Ви скажете про довготривалий пікет біля приміщення міської ради?
— Мітинг розпочався 15 лютого без попередження. Як правило, всі політичні партії або громадські організації за день або ж зранку того ж дня приносять повідомлення про проведення масового заходу. Повідомлення про мітинг-пікет надійшло поштою лише 17 лютого після обіду.
До цього часу ми не знаємо, які у них вимоги до влади, бо те, що написано на плакатах, не є вимогою. Вимога формується після проведення зібрання і представники мітингу офіційно приносять її до міської ради, після чого відбувається зустріч.
Мітингувальники, які стоять під прапорами політичної партії «Сила громад», ніяких вимог не висловлюють. У міську раду не заходили і офіційних вимог не подавали. Під час зустрічей із представниками ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» ми зрозуміли те, що вони вимагають, проте офіційного зв'язку між політичною партією «Сила громад» і ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» немає.
Відповідальність за проведення цього мітингу на себе взяв депутат міської ради від політичної партії «Сила громад» Олександр Пустовойт (колишній керівник ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»).
— Що робить міська рада, аби припинити шум, який здіймають мітингувальники?
— Відповідно до законодавства забороняти мітинг без рішення суду не можна. Якби протестувальники хотіли чогось домогтися, вони б принесли офіційні вимоги. Наскільки я бачив у газетах і на сайтах в Інтернеті, більшість із них навіть не можуть їх сформулювати.
Якими будуть подальші їхні дії я не знаю, вони працюють у своєму режимі. А міська рада, як орган місцевого управління, не має права переривати свою роботу. Будуть якісь вимоги – будемо їх розглядати.
Хочу сказати, що вони у своїх діях не обмежуються виступами перед міською радою. Так, 27 лютого група молодих людей у кількості близько 10 осіб чекала на мене біля під'їзду багатоповерхівки, де я мешкаю. Розглядаю ці дії, як акцію тиску щодо мене. Як було встановлено поліцією, це були здебільшого молоді люди з сіл Судилкова та Білокриниччя.
— Як Ви прокоментуєте вибух біля котельні на вулиці Судилківській, що біля «дванадцятого містечка»?
— Це сталося 22 лютого, напередодні зборів трудового колективу і зустрічі працівників з міським головою, близько другої години ночі. Невідомі підірвали вибуховий пристрій біля однієї з котелень тепломережі, що розташована на вулиці Судилківській, за 50 метрів від діючої військової частини А 3730. За словами колишніх військових була підірвана граната моделі РГД, вигляд вибухового пристрою встановлюється.
Того ж дня працівники поліції (Шепетівського ВП ГУ НП у Хмельницьккій області) були введені в оману і пропустили колишнього директора ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» разом з кількома особами до адміністративних приміщень тепломережі.
— Отож, ситуація досить складна. Однак громада міста не може відмовлятись від свого майна і має його відстояти. Для цього потрібно об'єднати всі зусилля. Чи не так?
— Саме так. Тому я хочу звернутися до шепетівчан із закликом підтримати міську раду у боротьбі з приватною структурою за комунальне майно. Ця ситуація стосується значної частини шепетівчан, які користуються послугами централізованого теплопостачання. Підприємство працюватиме, допоки буде підтримка територіальної громади. А якщо будемо мовчати, то борги «Енергоінвеста» перепишуть на місто. Відповідно, Шепетівка автоматично потрапить до категорії банкрутів. Адже загалом сума надходжень до міського бюджету власних коштів за рік сягає трохи більше 70 млн. гривень. Нагадаю, що борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» вже становлять близько 67 млн. гривень.
Якщо підприємство буде підконтрольне громаді, ми разом з шепетівчанами зможемо впливати на відкритість формування тарифу. Ніхто не збирається знищувати стратегічне підприємство та безпідставно підвищувати тарифи на послуги. Навпаки, комунальне підприємство буде працювати прозоро. Я, як очільник міста, зацікавлений, щоб його зберегти і поліпшити його діяльність.
Тому саме у наших спільних діях і проявляється наш патріотизм. Лише так ми з вами зможемо розвиватися далі і жити краще.
— Дякую Вам за розмову.
Останнє редагування: 02 бер. 2016 20:31 ким Dj Os.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Anykey
  • Anykey аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
22 бер. 2016 20:11 #105917 від Anykey
Схоже, протистояння вийшло на новий рівень (інформація з сайту енегоінвест):

На сьогоднішній день найголовнішою метою міської влади є повернення тепломережі назад у комунальну власність. Вже близько року триває судова тяганина. І врешті-решт, 16 та 17 березня 2016 року Вищим господарським судом України винесено постанову про задоволення касаційних заяв нашого підприємства та направленням справ на розгляд до суду першої інстанції (Господарський суд Хмельницької області). А це означає, що всі попередні рішення господарського суду та постанови Рівненського апеляційного господарського суду втрачають свою чинність.
Отже, ТОВ «ШЕПЕТІВКА ЕНЕРГОІНВЕСТ» і надалі залишається єдиним надавачам послуг централізованого теплопостачання у місті Шепетівка.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.100 секунд
0
репостів
0
репостів