За послуги з опалення місць загального користування споживачам платити не потрібно!

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
23 лист. 2015 12:21 #103514 від Dj Os

До Шепетівської міської ради звертаються мешканці міста Шепетівка, які стурбовані безапеляційними заявами ТОВ «Шепетівка Енергоінвес» щодо початку здійснення нарахування плати за послуги з опалення місць загального користування споживачам, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення.

Інформація щодо цього була розміщена ТОВ «Шепетівка Енергоінвенст» в газеті «Шепетівський вісник» за 17 вересня та 12 листопада 2015 року.

Шепетівська міська рада повідомляє.
Згідно із статтею 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Порядок надання комунальних послуг, їх обліку та оплати, права та відповідальність споживачів і виконавців цих послуг визначено Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630.
Пунктом 12 цих Правил передбачено, що у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць загального користування будинку.

У разі нездійснення таких заходів споживач не сплачує за опалення місць загального користування будинку.
Пунктом 28 зазначених Правил визначено, що споживачі, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Галузевими комунальними нормами України (ГКН 04.07.000-2005) надано визначення: «Приміщення загального користування (МЗК) житлового будинку - сходові клітини, ліфтові шахти, вестибюлі, коридори, підвали тощо.»

Порядок визначення витрат теплової енергії на опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках (далі – МЗК) для встановлення розміру плати за неї споживачами встановлено Методикою, затвердженою наказом Мінбуду України від 31.10.2006 № 359, зареєстрованим у Мін'юсті 27.11.2006 за № 1237/13111.

Відповідно до пункту 2.1 Методики витрати теплової енергії на опалення МЗК визначаються розрахунком за формулами, наведеними в цьому пункті та мають диференційний підхід до розрахунку в залежності від того, чи оснащений багатоквартирний будинок приладом обліку, чи є в наявності проектні дані щодо теплової потужності системи опалення кожного МЗК, тощо.

Відповідно до підпункту 2.1.4 пункту 2.1 Методики загальна кількість теплової енергії на опалення МЗК визначається за формулою
QМЗК = ∑QКМЗК + Qвтр (2.3)
де ∑QКМЗК – кількість теплової енергії на опалення окремого к-того приміщення МЗК, Гкал;
Qвтр – втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами системи опалення будинку, прокладеними в підвалі або на горищі (розраховується за СНиП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондиционирование», Приложение № 12, 1991 г. (далі - СНиП 2.04.05-91).

Таким чином, при розрахунку кількості теплової енергії на опалення МЗК, що використовуються для встановлення розміру плати за опалення МЗК, враховуються втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами системи опалення будинку, прокладеними в підвалі або на горищі, а не площа таких горищ, технічних поверхів та підвалів будинку.

Для житлових будинків, зведених за індивідуальними проектами, для визначення витрат теплової енергії слід використовувати проектні дані річного споживання теплової енергії або дані теплової потужності систем опалення МЗК, або розрахунковий метод за чинними будівельними нормами.

Відповідно до пункту 3.17 СНиП 2.04.05-91: «системы отопления зданий следует проектировать, обеспечивая равномерное нагревание воздуха помещений, гидравлическую и тепловую устойчивость, взрывопожаро - безопасность и доступность для очистки и ремонта».

Відповідно до пункту 3.55 СНиП 2.04.05-91: «отопительные приборы в лестничных клетках следует, как правило, размещать на первом этаже, а в лестничных клетках, разделенных на отсеки, – в каждом из отсеков с учетом требований СниП 2.01.02-85».

Згідно з пунктом 5.23 ДБН В.2.2-15-2005 системи кондиціонування повітря житлових будинків проектують за завданням на проектування з врахуванням умов забезпечення оптимальних параметрів мікроклімату внутрішнього повітря щодо температури та відносної вологості.

Розрахункові температури повітря і вимоги до повітрообміну в приміщеннях слід приймати згідно з таблицею 4 до ДБН В.2.2-15-2005, зокрема, розрахункова температура взимку становить (°C):
Вестибюль, загальний коридор, сходова клітка, передпокій квартири – 16;
Приміщення чергового персоналу (консьєржа/консьєржки) – 18;
Незадимлювана сходова клітка типу Н1 -14;
Машинне приміщення ліфтів – 5;
Сміттєзбірна кімната – 5;
Гараж-стоянка– 5;
Електрощитова– 5
ДБН В.2.2-15-2005 поширюються на проектування нових і реконструкцію житлових будинків з позначкою рівня підлоги верхнього поверху до 73,5 м (як правило, до 25 поверхів включно при висоті поверху 2,8 м): одноквартирні та багатоквартирні, у тому числі спеціалізовані квартирні житлові будинки для осіб похилого віку і сімей з інвалідами та гуртожитки.

Якщо проектом будинку передбачено встановлення опалювальних приладів у МЗК, але система опалення МЗК є демонтованою, балансоутримувачу (власнику) будинку необхідно відновити її, привести у відповідність до проекту житлового будинку та здійснювати визначення витрат теплової енергії на опалення місць загального користування згідно з Методикою.
У будинках, де проектом не передбачено встановлення опалювальних приладів на сходових клітинах та у житлових будинках, зведених за нестандартними проектами, підтримання температури вище 0º С у місцях загального користування відбувається за рахунок теплопередачі крізь огороджувальні конструкції житлових приміщень. У таких випадках плата за опалення місць загального користування окремо не встановлюється.
Щодо здійснення перерахунків за надані послуги з централізованого опалення місць загального користування у разі невідповідності фактичної температури у місцях загального користування нормативній теплопостачальні підприємства можуть здійснювати перерахунки оплати цих послуг з урахуванням фактичного споживання теплової енергії та проектного теплового навантаження будинку.
Таким чином, з огляду на необхідність врахування багатьох чинників при обрахунку суми вартості за надані послуги з опалення МЗК, таке нарахування має відбуватися по кожному споживачу окремо та лише за умови укладеного з ним договору про надання житлово-комунальних послуг. У іншому разі, у споживача відсутній обов'язок сплати, а за захистом своїх прав споживач має право звернутися до суду.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
23 лист. 2015 12:22 #103515 від Dj Os
Або якщо по простому - посилайте хаgуг із Енергоінвеста у довгe еротичну подорож!

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dentist
  • Dentist аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
Більше
23 лист. 2015 12:59 - 23 лист. 2015 12:59 #103517 від Dentist
Останнє редагування: 23 лист. 2015 12:59 ким Dentist.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Symbioz
  • Symbioz аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
23 лист. 2015 17:00 #103527 від Symbioz
Боян! Питання вже розглядалось раніше, хоча нагадати про нього напевно необхідно.
shepetivka.com.ua/forums/zahalni-temy/80....html?start=10#84472

додам лише, хоча я не юрист, проте коли договір про надання житлово-комунальних послуг не укладено, то з одного боку, у виробника немає правових підстав вимагати від споживача оплати наданих послуг, а з іншого боку – немає і підстав для їх надання. Тим не менш, судова практика у таких справах йде по тому шляху, що якщо послуга надана, а споживач не заперечував проти її надання, оплачувати житлово-комунальні послуги останній зобов’язаний.
Якщо в нас тут є юристи - нехай підтвердять або заперечать.

В принципі, якщо розрахунок вони проводять вірно (втрати/обігріви), значить послуга надана, згідно законодавтсва ви її отримали і маєте заплатити. Моральна сторона цієї справи (хто ці гроші вимагає B) ) - це всього лиш "моральна сторона".

Спор на форуме - это всё равно, что олимпиада среди умственно отсталых. Даже если ты победил - ты всё равно......умственно отсталый.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
23 лист. 2015 17:08 #103529 від Dj Os

Боян! Питання вже розглядалось раніше, хоча нагадати про нього напевно необхідно.

Тема то баян, але Енергоінвесту пофігу, той раз не вийшло, то думає цей раз вийде гроші здерти. Якби мали перспективи такі справи у суді, то юристи цих аферистів би ще 2 роки тому засудили б всіх нас. А так лякають, щоб наївні люди заплатили, а вони перед своєю втечею ще кишені набили. За минулий тиждень, до речі, їх борг виріс ще на 3 144 482 грн. Сумарна сума становить 55 482 475 грн.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Алої3
  • Алої3 аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
23 лист. 2015 18:14 #103535 від Алої3
55,5 млн. Підозрюю, що вони втечуть, коли борг сягне 66,6 млн...)))

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.114 секунд
0
репостів
0
репостів