Чверть заробленого на 4G-конкурсах держава поверне Київстару, Vodafone та СКМ

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
01 бер. 2017 20:04 #111529 від Dj Os

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації веде переговори з Київстар, Vodafone Україна та lifecell щодо перерозподілу частот під 4G. Про це LIGA.net заявив глава НКРЗІ Олександр Животовський. За його словами, це питання може вирішитись упродовж кількох тижнів. Втім, деталей переговорів він не уточнював.

Не всі оператори в переговорах одностайні. Як з’ясувала LIGA.net, найважче домовитись з lifecell, бо саме у цього оператора найменше частот. А от Vodafone Україна підтримує ідею Київстару. Напередодні президент компанії Петро Чернишов заявив, що Київстар готовий поділитися частотами для 4G з іншими операторами.

Як пояснили LIGA.net у прес-службі Vodafone Україна, регулятор розподілятиме спектр так, що оператор з великою кількістю абонентів отримає більше частот в 1800 МГц. Київстар (26 млн абонентів) за такою схемою отримає 25+25 МГц, Vodafone Україна (22 млн абонентів) – 20+20 МГц, а lifecell (9 млн абонентів) – 15+15 МГц.

«Решту частот, три лоти по 5 МГц, НКРЗІ планує виставити на відкритий аукціон», – повідомив LIGA.net головний виконавчий директор Vodafone Україна Олег Проживальський.

У Київстару і Vodafone Україна з’явиться можливість ще й підзаробити на цьому тендері. Як уточнює Олександр Животовський, для всіх операторів, які відмовляються від частот на користь держави, буде діяти універсальний порядок, який комісія розробила ще в минулому році.

Гравець має право отримати компенсацію в розмірі до 25% від стартової ціни свого ефіру, який регулятор виставить на тендер. За такою схемою вже діє компанія ММДС Україна, що належить СКМ. Цей оператор поверне державі 80 МГц в спектрі 2,6 ГГц на потреби 4G-аукціону, натомість отримає до 570 млн грн компенсації.

За інформацією LIGA.net, 1 МГц в 1800 МГц зрівняють за вартістю з 1 МГц в 2100 МГц (стартова ціна частот в 3G-лотах). Під час тендеру в 2015-му 1 МГц коштував мобільним операторам приблизно 100 млн грн. Таким чином вартість трьох лотів в розмірі 5+5 МГц може скласти 3 млрд грн. На 25% коспенсації від цієї суми можуть претендувати Київстар і Vodafone Україна.

За попередніми прогнозами, перший конкурс на 4G може відбутися вже у вересні: будуть виставлені чотири лоти по 20 МГц в діапазоні 2,6 ГГц. Стартова ціна за кожну ліцензію – до 570 млн грн. Конкурс на частоти в 1800 МГц, за словами Животовского, пройде тоді, коли будуть вирішені всі питання з операторами з цього спектру.

В цілому НКРЗІ може заробити на продажі 4G частот трохи більше 5 млрд грн, з яких чверть піде на компенсації ММДС, Київстару та Vodafone Україна. Це явно менше 3G конкурсів, коли НКРЗІ продала 3 ліцензії за більш ніж за 9 млрд грн. Світовий досвід теж показує, що ліцензії на 4G зазвичай обходяться дешевше, аніж 3G.

Як повідомлялося раніше, НКРЗІ планує розпочати ліцензування зв’язку четвертого покоління вже цьогоріч.

У квітні 2015-го в Україні зарезервували перший пул частот для проведення тендеру на 4G-зв’язок.

Восени 2016-го Кабмін затвердив план переходу на цифрове телебачення і 4G: для потреб 4G звільнять діапазон 790-862 МГц до червня 2017 року.

Тоді ж Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації прийняла проект змін до постанови Кабміну №993 і №200, що дозволить регулятору виставити на тендер частоти в діапазоні 2,6 ГГц під 4G.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.085 секунд
0
репостів
0
репостів