З Росії з любов`ю, або кому належать мобільні оператори України.

  • olhavs
  • olhavs аватар Автор теми
  • Елітний учасник
  • Елітний учасник
Більше
30 квіт. 2016 00:12 #106505 від olhavs
Після покупки life :), який повністю перейшов під контроль Turkcell, всі українські оператори належать європейським компаніям. Навіть МТС, якого в лютому викупила нідерландська компанія Preludium BV. А що, якщо це не так? Що, якщо російська компанія контролює 61% українського ринку, а інша, теж російська - ще 34%? Власне, такі реалії української зв'язку.
Почнемо з очевидного - МТС. Компанія Мобільні ТелеСистеми купила UMC в далекому 2003 році, а через 4 роки урочисто нагородила яйцем на логотипі. Минуло 8 років і політичні обставини призвели до того, що в української "дочки" кілька разів мало не відібрали ліцензію на надання телеком послуг. Виявилося, що частина прикордонних територій з РФ користувалася зв'язком через комутатори сусідньої держави, що ставило під ризику абонентів і прямо заборонено законодавством. Оператор відмазався, але до лютого 2015 роки цілком могла потрапити під гарячу руку закону про санкції по відношенню до російських компаній. Довелося ще раз перестраховуватися.
Але і це не єдина причина, по якій МТС Україна раптово опинилось у володінні нідерландської Preludium BV. Холодні відносини Європи і Росії не дають можливість вести бізнес без наслідків для іміджу. Ось і довелось перепродати українську дочірню компанію, від активів якої в РФ вже рік як намагаються позбутися.
А тепер до найвеселішого. МТС Україна належить Preludium BV. Preludium BV належить люксембурзької компанії Allegretto Holding. А 100% акцій Allegretto Holding належить кому? Вірно, МТС Росія. Коло замкнулося. 34% українського стільникового ринку віддаємо МТС Росія.

Київстар. Компанія завжди загострює свою увагу на європейському шляху розвитку, максимально намагаючись відгородитися від російського капіталу. До 2009 року акція були розподілені між трьома компаніями - норвезької Telenor, російської Альфа-груп і міноритарним акціонерам. Головними були норвежці з 54% і прекрасно себе почували, поки в РФ не вирішили об'єднати "Вимпелком" і "Київстар". У обох операторів були ті ж акціонери і група "Альфа" вирішила, що управляти компанією буде простіше. 2009 го став роком корпоративної війни між норвезькими та російськими бізнесменами, а закінчилося все створенням абсолютно нової компанії.
Вона отримала назву VimpelCom Ltd. Холдингова компанія зареєстрована на Багамах з головним офісом в Нідердандах. Мажоритарними акціонерами в ній стали все ті ж "Telenor" і "Altimo", під якою ховається російська Альфа-груп. Росіяни отримали контрольний пакет акцій і відсунули норвежців на друге місце, отримавши контроль, в тому числі, і над українським оператором. Правда, варто уточнити, що європейські активи "Альфи" істотно відрізняються від МТС, який повністю орієнтований на російський ринок і прилеглі країни. Висновок? Ми віддаємо 44% українських абонентів (а саме стільки їх у Київстар) в руки Михайлу Фрідману і його групі "Альфа".

Ну і life :). З моменту заснування компанія належала двом акціонерам - "СКМ" Ріната Ахметова і Turkcell. Після того, як в 2006 році "Астеліт" поглинув DCC в компанії тримався паритет. За останні роки турецький оператор наростив власну присутність в Україні і володів 55% від life :). А тепер, через дочірню компанію Euroasia Telecommunications Holding BV всі 100% акцій належить Turkcell. Але, маємо одне “але”. Turkcell. - власність турецької однойменної компанії (Turkcell Holding) (51%), шведсько-фінського конгломерату "TeliaSonera" (14%) і всіх бажаючих, хто хоче купити акції на Нью-Йоркській фондовій біржі. Копаємо глибше. Turkcell Holding належить компанії "Çukurova Telecom Holdings" (53%) і все тієї ж "TeliaSonera" (47%). Власниками Çukurova є однойменна компанія (51%) і Альфа-груп (49%). Ось і російські вуха в турецькому операторові. На даний момент частка російського капіталу в Turkcell становить жалюгідні 13,3%, але останнім часом Альфа зацікавлена у викупі значної частини акцій турецького оператора. У підсумку маємо ще 17% українського телеком ринку з впливом капіталу РФ.

Чим це загрожує для України? У політ-соціальному плані - нічим. Якщо МТС, як споконвічно російський капітал, ще може нав'язувати будь-яку політику власної дочірньої компанії, то у "Альфи" руху скуті. Бізнес в цій ситуації головне, і як показує досвід Київстар і life :), значні грошові вливання робляться в першу чергу для отримання економічної вигоди.

Головна загроза виходить від того факту, що певна бізнес-група має всі шанси монополізувати український ринок. А монополія це в будь-якому випадку дуже погано. З огляду на преміум-сегмент Київстару і лоукост life :), у "Альфи" відмінна позиція для того, щоб не пускати в країну нових гравців і утримувати ситуацію у власних руках. Але, спостерігаючи бурління вітчизняного телекому з появою 3G, статися може всяке. Хоча російський капітал є у всіх операторах Великої Трійки. Висновки робіть уже самі.

Матеріал взято ukrainianiphone.com
Ці користувачі подякували: Dj Os, Dentist

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • olhavs
  • olhavs аватар Автор теми
  • Елітний учасник
  • Елітний учасник
Більше
30 квіт. 2016 00:13 #106506 від olhavs
Дуже перепрошую, не туди опублікувалась тема. Мітила її у Мобільний зв)язок

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
30 квіт. 2016 00:26 #106509 від Dj Os
Те що над турецьким власником лайфу є ще якісь власники стало для мене відкриттям. Дякую за цікаву статтю

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.105 секунд
0
репостів
0
репостів