Розмір шрифту: +
10 minutes reading time (1958 words)

Який ноутбук краще вибрати?

Сучасна комп'ютерна техніка стає все мобільнішими, універсальніше і багатофункціональніше, але класичний ноутбук завжди залишається актуальним завдяки зручності в роботі, практичності й компактності. Підбір даного гаджета завжди включає питання: що краще придбати - ноутбук або ультрабук? Сьогодні є багато видів ноутбуків, дозволяють зробити оптимальний вибір.

noutbuk ili pk

Основні види ноутбуків

Класифікація техніки поділяється на такі категорії:

  • Ультрабуки - тонкі і легкі моделі, які мають більш компактними габаритами, ніж класичні представники.
  • Нетбуки - міні-варіації ноутбуків з невеликою продуктивністю, призначені для вирішення простих завдань. Коштує така техніка недорого, але вона зручна високою мобільністю і низьким енергоспоживанням.
  • Мультимедійні платформи або лептопи, створені для домашнього використання. Як правило, мають широкоекранні монітори і гарну графіку.
  • Бізнес-моделі заточені під організаційні потреби, роботу з презентаціями, офісними програмами. Часто мають вбудовані модулі бездротового зв'язку, щоб доступ до комунікацій не був обмежений незалежно від локації користувача.
  • Ігрові - створені спеціально для сучасних ігор, включаючи "важкі" формати, які вимагають від техніки високу продуктивність, деталізовану графіку, якісний звук.
  • Трансформери (планшетні) - пристрої, що дозволяють працювати як у компактному так і в розширеному форматі.
  • Виготовляються у формі планшета, до якої легко приєднується підставка, клавіатура, інші супутні аксесуари для комфортної роботи з гаджетом.
  • Робочі ноутбуки, мобільні робочі станції. Являють собою традиційні ноутбуки з великою градацією технічних параметрів і широким ціновим діапазоном.

Призначення ноутбук
Перед тим, як робити підбір гаджета, слід визначитися з метою його використання.Від цього залежить "начинка" майбутнього пристрою, а також його вартість. Умовно ноутбуки поділяються на такі типи:

  • для навчання;
  • для роботи;
  • для гри;

Навчальна модель може володіти невеликою продуктивністю, оскільки її основне завдання - стабільний вихід в інтернет-мережу, а також можливість оформити текстові документи. Для цього достатньо найпростішої техніки з мінімальною продуктивністю. Робочі моделі повинні бути більш функціональними, особливо якщо ваша діяльність пов'язана з ІТ-сферою, де щодня необхідно використовувати складні програми, графічні редактори, месенджери, одночасно використовувати безліч онлайн-вкладок. Для таких ноутбуків важливі високі показники оперативної пам'яті, процесора, а також великий монітор з високою роздільною здатністю.

Якщо ви плануєте використовувати ноут в якості ігрової платформи - варто звернути увагу на спеціалізовані моделі, заточені під ігрову індустрію. Їх вартість досить висока, але повністю виправдовує технічні можливості. Оскільки гейм-дизайнери постійно вдосконалюють свої продукти, вимоги до ігрових ноутбуків безперервно зростає. Щоб запустити сучасну гру, повноцінно насолоджуватися її промальовуванням і відмінним звуком, необхідно пристрій дійсно потужними параметрами.

Як вибрати ігровий ноутбук?

Досвідчені геймери підбирають платформи, які дозволяють брати участь в ігрових сюжетах не тільки в офлайні, але і повноцінно брати участь у квестах, підключившись у загальну онлайн-мережу. Це вимагає чималих ресурсів від техніки. Як правильно вибрати ноутбук за параметрами, щоб без проблем підключатися до інших гравців? Зверніть увагу на наступні параметри:

  • Потужна відеокарта. Дозволяє грати на налаштуваннях графіки від середнього до високого рівня. Мінімальне значення карти - від 1920х1080 точок.
  • Високопродуктивний процесор. Вимоги до ігрового процесору стартують від чотирьох ядер і вище. При такій умові ігрові персонажі не будуть "зависати", а їх рухи стануть чіткими, точними, максимально синхронними з мишею.
  • Добра оперативна пам'ять. Стартові значення - 16 ГБ. Цей параметр також впливає на рухливість персонажів і якість гри в цілому. Більшість ноутбуків дозволяють розширити оперативку або повністю замінювати її новими модулями.
  • Велика кількість портів. Актуально, якщо ви захочете підключити до ноутбука якісні навушники або гарнітуру, бездротову мишу, додаткові аксесуари або синхронізувати ноут з монітором ПК.
  • Дисплей з високою роздільною здатністю. Сьогодні користувачі віддають перевагу Full HD-матриці і 4К-дисплею. Оптимальні характеристики частоти кадрів екрана 120 ГЦ. Такі показники створюють приємну атмосферу для очей за рахунок плавної зміни кадрів.

Що краще: ноутбук або ПК?

Роблячи вибір між стаціонарним комп'ютером і ноутбуком, потрібно точно розуміти, які завдання ви збираєтеся вирішувати надалі. Якщо ваш спосіб життя передбачає постійний рух - без сумнівів, notebook ідеально підійде під ваші потреби. Для деяких користувачів практичніше використовувати класичний настільний комп'ютер, особливо, якщо мова йде про роботу з дрібними деталями, монтажем відеофайлів або обробки фотографій. Для цих цілей обов'язково наявність великого і широкого екрану, що попереджає втому очей. Однак, сучасні лептопи дозволяють підключати їх до будь-моніторів, тому ноутбук залишається універсальним рішенням для будь-яких завдань, а також має бонус у вигляді високої мобільності і компактності.

Також ноут можна без проблем доставити в будь-сервісний центр, щоб не переплачувати за виїзд майстра на будинок при поломці якоїсь деталі. Ще одним недоліком персонального комп'ютера є нестійкість до перепадів напруги і необхідність додатково купувати стабілізатор. У ноутбуці цей модуль присутній за замовчуванням (зазвичай він вбудований блок живлення). Якщо в будинку раптово відключитися світло - ви не зірвете дедлайн, користуючись ноутбуком, так як його батарея дозволяє працювати без підзарядки протягом декількох годин, а підтримка 3G модему дасть вам бездротовий доступ в інтернет при будь-яких умовах.

Цінителі комфортного серфінгу в інтернеті вибирають нетбуки за можливість роботи в будь-якому зручному положенні - лежачи в ліжку, сидячи в кріслі, в кафе або навіть в парку. Мінімальна кількість аксесуарів - ще одна перевага. Клавіатура, веб-камера, тачскрін в ролі мишки, динаміки - все це вбудоване в корпус гаджета.

Головним недоліком ноутбука є його вразливість. Якщо ви випадково проллєте на клавіатуру кави - доведеться повністю розбирати пристрій, так як основні його модулі легко пошкоджуються рідинами аж до повної несправності. У випадку з ПК постраждає лише клавіатура.

Діагональ: вибираємо оптимальні параметри.
Вибираючи діагональ екрану, потрібно розуміти, які завдання буде вирішувати дане пристрій.

  • 13-14 дюймів - це компактні екрани, які властиві нетбукам. Вони годяться для інтернет-серфінгу, перегляду фільмів, прослуховування музики, написання текстів. Такі екрани цінні своєю мобільністю.
  • 15.6 дюймів - це універсальний параметр, який найбільш популярний серед покупців. Вважається, що це - оптимальна діагональ ноутбука. Такий екран дозволяє працювати в комфортних для очей умовах, не роблячи техніку габаритної.
  • 17.3 дюйма - ідеальний варіант екрану для розробників, а також користувачів, які використовують в роботі графічні інструменти,
  • більш 17.3 дюймів - дані екрани призначені для професійного застосування (монтаж відеороликів, використання высокоресурсных мультимедійних програм. Подібні пристрої не мають особливої портативністю.

Вибір операційної системи

Багато покупці роблять типову помилку, вибираючи "модні" ОС, які зовсім їм не підходять. Сьогодні на ринку актуальні три типи операційних систем:

Який екран краще брати - матовий або глянцевий?

Це питання не є найважливішим при виборі гаджета, але все ж різниця між даними типами екранів позначається на зручності експлуатації пристрою. Матові поверхні дають більш насичене, але менш яскраве зображення. Вони підходять для роботи на вулиці, так як не дають відблисків. Глянцеві екрани більш контрастні і краще передають яскравість, але не захищені від відблисків. Для робочих ноутов частіше вибирають матові екрани, а для використання мультимедійних файлів - глянцеві.

Вибір процесора

Сьогодні ринок комп'ютерних технологій завоювали процесори двох відомих брендів: Intel і AMD.

Процесори від Intel підбираються з урахуванням подальших завдань, але користувачі частіше зупиняються на двох варіантах: Intel Celeron і Intel Pentium. Кожен варіант містить градацію моделей.

Celeron J/N - це двоядерні системи, а Pentium J/N - чотириядерні. Це молодша лінійка процесорів від даної компанії, вони присутні в комплекті з недорогими материнськими платами. Техніка з такими процесорами використовується в ноутбуках, призначених для самої простої роботи і перегляду веб-сторінок.

Celeron G і Pentium G - двоядерні моделі підвищеної продуктивності. Це кращі варіанти для домашнього користування і легких ігор. Їх вартість відносно невисока.

Гарною альтернативою є недорогі процесори AMD. У них невелика потужність, а кількість ядер варіюється від 2 до 4. Відмінністю від продукції Intel є їх автономність - вони не впаюються в материнську плату, тому продаються як окремі комплектуючі. Це дозволяє більш точно підібрати потрібну модель у відповідності з портами і роз'ємами вашого ноутбука. Недоліком даної продукції вважається їх підвищена гучність.

IntelCore (i3, i5, i7, i9) - процесори високої продуктивності, здатні обробляти дані в режимі двох потоків. За зростанням числових значень в цих моделях можна оцінювати їх потужність. IntelCore i7 і i9 - володарі від 6 до 10 ядер і до 20 віртуальних потоків. Це хороші показники для геймерських ноутбуків, але вартість комплектуючих досить висока.

Що вибрати - SSD або HDD?

HDD - це класичний жорсткий диск або жорсткий диск. SSD - накопичувач, представлений набором мікросхем, розташованих на платі. По суті - звичайна USB-флешка прискореного типу роботи. Сьогодні використовуються обидва типи накопичувачів, але підбираються вони під конкретні користувальницькі потреби. За об'єктивними критеріями, HDD оптимально підходять для зберігання даних, а SSD - для активної роботи з даними.

Переваги HDD-моделей: можливість багаторазово перезаписувати дані без втрати якості диска (на відміну від SSD-накопичувачів), хороше співвідношення ціни та обсягу. Недоліки: низька швидкість обробки інформації, шум, підвищене споживання енергоресурсів, періодичні зависання системи, потреба в регулярній дефрагментації (оновленні).

Переваги SDD-моделей: відмінна продуктивність, стійкість до фізичних пошкоджень, безшумна робота, низьке споживання електрики. Головний і практично єдиний недолік: обмежена кількість циклів перезапису, накопичувач фактично приходить в непридатність після тривалої експлуатації.

Зараз дуже популярні гібридні версії (HDD+SSD). Така дискова система володіє швидкою дією, великим обсягом і розумною вартістю. Ціна накопичувачів залежить від обсягу їхньої пам'яті.

Вибираємо оперативну пам'ять (ОЗП)

Від обсягу ОЗУ безпосередньо залежить продуктивність ноутбука. Користувач завжди має можливість змінити базову комплектацію, щоб замінити модуль оперативної пам'яті на більш продуктивний. Як вибрати хороший ноутбук для ігор і роботи з урахуванням цього компонента? Якщо ви плануєте взяти гаджет, щоб запускати ресурсомісткі ігри або програми, сучасні графічні додатки - вам знадобиться багато оперативки для зберігання і обробки тимчасових файлів (від 4 ГБ і вище). Для використання офісних програм достатньо 2 ГБ - такий обсяг дозволить вам без проблем працювати з класичними графічними редакторами, створювати презентації і навіть запускати ігри на низьких налаштуваннях.

Для роботи в інтернеті, перевірки пошти, перегляду фільмів достатньо мінімальних показників ОЗП - 1 ГБ. Однак, пам'ятайте, що сучасні графічне оформлення веб-сайтів постійно розвивається, що створює додаткові вимоги до оперативної пам'яті. Деякі сайти можуть працювати повільно і некоректно через брак ОЗП у вашому ноутбуці, тому сьогодні на ринку практично відсутні ноуты з параметром ОЗУ 2 ГБ, так як вони втратили свою практичність.

Вибір відеокарти

На ринку відеокарт актуальні наступні моделі:

  • інтегрована
  • дискретна
  • гібридна

Чим відрізняється інтегрована (вбудована) відеокарта від дискретної? Інтегровані моделі вбудовані в чіп процесор ноутбука і використовують загальний обсяг його пам'яті. Як правило, вони підтримують сучасні технології, дозволяють грати практично в будь відеоігри з використанням різних налаштувань (від низьких до високих). Володіють малим енергоспоживанням і справляються з базовими завданнями. Не підходить для вимогливих ігор, монтажу, а також інших ресурсоємних завдань.

Дискретні відеокарти представлені окремими чіпами з власною пам'яттю, тому не використовують ресурси оперативної пам'яті. Відмінно підходять для ігрових ноутбуків, на ринку є великий вибір моделей різної продуктивності і цінових категорій, має окрему, досить швидкою відеопам'яттю. Наявність такої карти в ноутбуці набагато підвищує його вартість. Недоліком вважається велике енергоспоживання даного графічного чіпа.

Також великою популярністю користуються гібридні моделі, які складаються з пов'язаних між собою інтегрованої і дискретної карт. Їх рекомендують брати, щоб мати можливість перемикатися між різними графічними чіпами в залежності від поточного завдання (наприклад, щоб поліпшити графіку гри). Це суттєво економить заряд батареї.

Виробники, що займають лідируючі позиції за якістю відеокарт:

  • AMD - бренд, що випускає лінійку бюджетних моделей з обмеженим функціоналом;
  • Nvidia - торгова марка, що пропонує різні за параметрами відеокарти в різному ціновому сегменті. Компанія постійно розвивається та вдосконалює свою продукцію;
  • Intel - має широкий ряд відеокарт для ноутбуків середньої і високої цінової категорії.

Автономність роботи ноутбука

Цей параметр відповідає за тривалість експлуатації гаджета без підзарядки. Зазвичай вона становить кілька годин, але діапазон автономності залежить від кожної конкретної моделі, її виробника, цінової ніші. На показники автономності впливають можливості акумулятора, деякі комплектуючі (графічний процесор, дисплей) і тип роботи. Наприклад, потужні відеокарти швидко витрачають заряд батареї, особливо, коли користувач виконує ресурсномісткі дії (грає в ігри, експортує відеофайли). Ноутбук з хорошими показниками автономності здатний витримати без підзарядки до 5 годин за умови звичайного інтернет-серфінгу. Рішення мультимедійних завдань навіть у самих потужних моделях скоротить їх автономність до 1,5 годин.

Якої фірми взяти ноутбук?
Безперечними флагманами сучасного ринку комп'ютерної техніки є наступні виробники:

  • Hewlett-Packard (HP);
  • Apple;
  • Asus;
  • Acer;
  • Dell (Alienware);
  • Lenovo;
  • MSI.

Який ноутбук краще купити, щоб не переплачувати і користуватися тільки необхідним для вас функціоналом? За рейтингом користувачів, складеним на основі аналізу різних форумів, найбільш надійними визнані гаджети від Apple, Dell, Lenovo і HP. Вони відмінно зарекомендували себе в роботі, навіть якщо йдеться про зовсім бюджетних моделях.

В цілому, продукція перерахованих вище торгових марок користується попитом у більшості покупців завдяки хорошим характеристикам і відповідності всім актуальним стандартам комп'ютерних технологій.

Тут у нас дуже почали облизуватись на новий стадіо...
Клінічні випробування підтвердили ефективність япо...
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Вівторок, 19 березня 2024

0
репостів
0
репостів