Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (575 words)

Я п'ю чай

Не знаю, чи можна назвати чарівним чай, який продається в нашій країні, але його люблять пити багато наших співвітчизників.

Сьогодні ж вважається хорошим тоном розбиратися в сортах чаю, способах його заварювання і церемоніях чаювання. Чим більше людина знає толк в чаї, тим вище її вимоги до якості цього напою.

Деякі люди помилково вважають, що хороший чай коштує великих грошей. Але висока ціна чаю зовсім не означає, що він самий якісний. Виняток становлять елітні чаї, які продаються в спеціальних відділах магазинів. Хороший чай - це корисний для здоров'я напій, який приємно пити. Такий чай пробуджує людину, заспокоює її, прояснює розум, очищає організм і має лікувальну дію.

Чайний кущ буває Китайським і Індійським, ніякого поділу на зелений і чорний чай цей чагарник немає. Для отримання чорного чаю листя укладаються в шари і обробляються гарячим повітрям. Після такої обробки жорсткий чайний лист стає м'яким матеріалом оливкового кольору, який потім в’ялять і скручують в спеціальних машинах-ролерах. Під час скручування сік з чайного листя виходить на поверхню і починається природний процес окислення і ферментації. Продовження ферментації проводиться в дуже вологому приміщенні протягом 4-5 годин. Довше цього часу проводити ферментацію не можна, затягування цього процесу призводить до того, що чай  втрачає характерний йому аромат і смак.

Для отримання зеленого чаю листочки не піддаються окисленню і ферментації, внаслідок чого вони і залишаються зеленими. Тому пити зелений чай корисніше для здоров'я, в ньому зберігаються більше вітамінів і корисних речовин.

Незважаючи на корисність зеленого чаю, багато з нас вважають за краще пити чорний чай. Він більш смачний і ароматний, саме його ми звикли вживати для задоволення спраги і підбадьорення. Хороший чорний чай володіє багатогранним і виразним ароматом, в якому відчуваються медові і квіткові відтінки.

Аромат чаю залежить від ступеня зрілості листя, від місця збору, способу зберігання і свіжості зібраної сировини. Високоякісний чай має чорний колір з неяскравим відблиском і переливом. Якщо колір чорного чаю коричнево-бурий або сірий, то це говорить про те, що він низькосортний. Швидше за все, він пересушений або запліснявілий, що можна визначити і по запаху. Крім того, неякісний чай буває ламким, якщо його розтерти між пальцями, він легко перетворюється в пил.

Визначити свіжість чаю дуже просто, коли його заварити то настій повинен бути прозорим. Мутний чай - старий.

Чай сортують через сита з отворами різного діаметру, в результаті виходить крупно -, середньо - і дрібнолистний чай. Чим сильніше скручені листочки, тим якісніше проходив процес ферментації, а значить, і чай кращої якості. В крупнолистному чаї не повинно бути крихти, пилу і ламаних листків. В процесі заварки листя чаю швидко розгортається і майже заповнює весь чайник. Це ознака того, що крупнолистний чай дійсно хороший.

Середньолистові чаї  швидше заварюються, але аромат і смак у них менше витончений.

Дрібнолистні чаї заварюються швидше всіх, але хорошим чаєм їх назвати вже не можна. Всі гранульовані чаї виготовляють з відходів виробництва. Тому всі вони мають терпкий смак і не дуже приємний аромат.

Ну і звичайно, хорошим може бути тільки натуральний чай. Якщо на упаковці написано з додаванням ароматизаторів, барвників та інших штучних добавок, то це означає, що перед вами старий чай. Чай з ароматом "полуниці", "малини", "кориці", "лимона" та інших фруктів - це чай з вичерпаним терміном зберігання, у якого шкідливих властивостей більше, ніж корисних.

Сьогодні багато хто звик пити чай в пакетиках, в яких в основному представлений дрібнолистний чай. Більшість чаю в пакетиках не відрізняється хорошими смаковими і корисними властивостями. Але якщо чай упакований в пакетики з трикутної тканини або прямокутної  фольги, то це ознака того, що його виробник сумлінний і упакував в них чай високої якості.
Космический корабль на обратной стороне Луны
Ганьба для "Шепетівського вісника"!
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Четвер, 25 квітня 2024

0
репостів
0
репостів