Волоські горіхи
Зараз розпочався сезон волоських горіхів і вони радують нас урожаєм.
Волоський горіх ще називають грецьким горіхом, царським горіхом. А все тому, що за корисними властивостями він схожий на кедрові горішки, а коштує вдесятеро дешевше.
Давайте, все-таки, розберемося, чим же корисний волоський горіх, і в чому його шкода?
Волоський горіх користь.
• Ядра волоського горіха містять вітаміни А, С, Е, В1, В2, залізо, калій, кальцій, мідь, цинк, йод, кобальт та інші мікроелементи. Також містить білки, жири, дубильні речовини.
• Ядра горіха дуже багаті вітаміном С і за кількістю вітаміну С волоські горіхи перевершують чорну смородину в 8 разів, і в 50 разів плоди цитрусових.
• Ядра горіхів не тільки смачні, але ще й дуже високопоживні, 1 кілограм плодів містить 8500 кал.
• Олія ядер волоського горіха багата линолевою кислотою, ця кислота знижує вміст холестерину в сироватці крові.
• 50 грам ядер волоського горіха прийнято з'їдати людям з підвищеною кислотністю шлункового соку.
• Ядра дуже корисно вживати в їжу діабетикам і людям страждаючим атеросклерозом.
• Плоди волоського горіха дуже добре відновлюють сили організму після важких хвороб.
• Їх вживають у їжу для поліпшення травлення.
• Також їх вживають при авітамінозі.
• Волоський горіх ще називають "їжею для мозку", ядра його дуже добре впливають на розумову діяльність людини.
• Горіх зміцнює імунітет.
• Зміцнює судини і капіляри.
• Завдяки великому вмісту йоду, волоський горіх корисний для лікування щитовидної залози.
• Волоські горіхи корисно їсти при зниженому гемоглобіні в крові.
• Дуже добре відновлюють сили організму.
У волоського горіха корисні не тільки ядра. Для лікування в народній медицині застосовують листя і перегородки ядра.
Волоський горіх не тільки корисний, але і шкідливий, тому давайте тепер розглянемо його шкоду і протипоказання.
Волоський горіх шкода.
• Волоський горіх шкідливий людям з підвищеним згортанням крові.
• При псоріазі, кропив'янці, екземі і діатезі.
• Шкідливий волоський горіх при панкреатиті.
• При гострих кишкових захворюваннях.
Як зберігати волоські горіхи
Восени, під час дозрівання волоські горіхи починають падати. Зазвичай відразу їх збирають і просушують. Інакше якщо волоські горіхи не просушити то їх ядра стануть гіркуваті. Їх можна розкласти тонким шаром в сухому місці. Після просушки, їх перекладають у мішок або картонну коробку і зберігають у сухому місці. Зберігати їх краще всього в шкаралупі. Тому що ядра волоських горіхів дуже швидко стають гіркими, так як масло, яке містять ядра горіхів на повітрі дуже швидко окислюється. А тому очищайте їх по мірі необхідності.
Якщо ви купуєте горіхи на ринку, то краще всього купувати не чищені горіхи. Ще попросіть продавця розколоти вам пару горіхів, щоб переконатися, що вони всередині не цвілі, не прілі, не чорні. Якщо вам сподобався зовнішній вигляд ядер, спробуйте їх ще й на смак.
Застосування та лікування
Волоський горіх дуже широко застосовують не тільки в кулінарії, але і в народній медицині, причому застосовують не тільки ядра, але і листя та перегородки.
Волоські горіхи з медом, хороший засіб, який швидко відновлює сили, допомагає при анемії, після важких хвороб. Приймають горіхи з медом по столовій ложці до їди тричі на день.
При захворюваннях щитовидної залози приймайте настоянку перегородок волоського горіха. Вам знадобиться горілка і перегородки горіхів. На пляшку горілки досить перегородок з 6 горіхів. Настоюйте в темному місці 2 тижні, потім проціджуємо і приймаємо по столовій ложці два, три рази на день до їди.
А от для очищення судин готують таку суміш: змішують подрібнені волоські горіхи з родзинками і медом у рівних пропорціях (приблизно грам по 200 кожного інгредієнта і додають сік половинки лимона) все змішують. Цю суміш їдять тричі на день по повній столовій ложці за 20 хвилин до їди.
Листя от у народній медицині застосовують при зубному болю, при проносі, при вугровій висипці, гемороїдальній кровотечі, фурункулах, при ангіні, та обмороженні.
Коментарі