Від "гарячого вина" до російської горілки
На Русі пили завжди. Але спочатку - аж ніяк не горілку. Споконвіку слов'яни вживали три спиртних напої: виноградне вино, що привозилось з Візантії, пиво, відоме ще з язичницьких часів, і медовуху - продукт бродіння бджолиного меду, яка по міцності трохи перевершувала пиво.Перше завезення горілки в Росію можна датувати приблизно серединою 15 століття. Спочатку цей продукт іменувався «хлібним вином». У багатьох країнах виготовляють місцеві різновиди горілок і називаються вони по-різному. В Англії виготовляється ячмінна горілка - віскі. У Німеччині горілка картопляна - шнапс. В Іспанії яблучна - кальвадос. У Грузії з виноградних вичавок - чача. Загалом, женуть горілку з місцевих продуктів, з того, що під рукою. У Росії це хліб. На Україні - «з цукрового буряка».До цих пір вважається, що найбільш точну і науково обгрунтовану рецептуру російській горілці дав Д. І. Менделєєв, який довів, що ідеальним за вмістом спирту в горілці є 40-відсотковий розчин який не обпалює стравохід.Звична назва «самогон» з'явилося після введення в Росії держ. монополії на виготовлення горілки в 1894 р., а бум самогоноваріння почався в 1914 р., коли після початку першої світової війни був введений сухий закон. Але народ, звичайно ж, незважаючи ні на що, гнав і жене самогон, постійно вдосконалюючись і пристосовуючись до нелегальних умовам. Самогон - продукт одно-або дворазової простої перегонки браги з різних харчових продуктів з вмістом спирту до 70%. Всі сорти спирту, отримані шляхом бродіння, містять сивушні масла. Це сама шкідлива домішка в спирті, підвищений вміст якої веде до руйнування печінки і інших внутрішніх органів.А якщо говорити про коньяк - це виноградний самогон. Але якщо у самогоні, для відбивання сивушного масла, його по кілька разів пропускаютьчерез всілякї рослинні продукти та активоване вугілля, то для дистильованих напоїв типу бренді, коньяку та віскі той же ефект досягається багаторічною витримкою їх у дубовій тарі. При тривалій витримці утворюється певний смак і букет напою, залежно від якості вихідного спирту і часу зберігання. Тим не менше, у всіх цих продуктах завжди відчувається сивушність. Не будемо забувати про токсичність етилового спирту, не так самого етилену, як продукту його розпаду – ацетальдегіду. І чим більше в алкогольному напої отруйних домішок, тим він шкідливіший. Давайте запам'ятаємо: для смертельного отруєння етиловим спиртом необхідно випити 11,7 г спирту на кожний кілограм маси, тобто, кажучи простіше, мужчина вагою в 80кг може випити близько 900г чистого нерозбавленого спирту та ще може залишитися в живих, медицина каже - 400 г, тоді як для метилового, ця доза скорочується до 0,35 г, тобто в 30 разів менше. Якщо зробити перерахунок токсичності на 40% російську горілку, смертельна доза її дорівнює 1,2 л. Запам'ятаємо, що денатурат - це етиловий спирт, до якого додані отруйні речовини з поганим запахом і смаком з тим, щоб він не міг бути використаний для приготування спиртних напоїв, а застосовують його в якості розчинника для лаків і політури.
Коментарі