Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (622 words)

Нашатирний спирт в побуті

Взагалі-то назва статті звучить досить двозначно. Напевно перше, що спадає на думку-це медичне застосування нашатирного спирту, коли економна господиня отримує шок і втрачає свідомість від чергового "сюрпризу" при отриманні рахунків за комуналку або відвідуванні магазинів.Але стаття не про це, хоча використовуємо ми той самий 10% розчин аміаку, який продається в усіх аптеках. Отже, нашатирному спирту по своїй корисності і багатофункціональності застосування в побуті, не має рівних. Він чудова альтернатива тим дорогим і не завжди виправданим нашим хімічних миючим засобам, якими ломляться полиці супермаркетів.


Приведу неменше десятка способів використання нашатирного спирту:


1.Миємо вікна: 1 ст.ложка нашатирного спирту на 1 л. води. Миємо ганчірочкою, змоченою у розчині (зручно використовувати розпилювач для води) і натираємо м'яким папером або газетою.


2.Миємо пофарбовані масляною фарбою вікна та двері: 1ч. ложка нашатирного спирту на 1л.води (видаляє бруд і додає блиск).


3.Пом’якшуємо воду: 3ст. ложки на 10 літрів води.


4.Відбілюємо білизну: 1ст.ложку нашатирного спирту, 2ст.ложки 3% перекису водню на відро гарячої 60-70 градусів води. Випрану білизну заливаємо розчином (щоб він покривав білизну повністю) на 15-20 хв. Після цього білизну два рази прополіскують в проточній воді.


5.Чистимо хутро: 1 ч. ложка нашатирного спирту, 3 ч.ложки солі на 0,5 л води Хутро витрушуємо, очищаємо від пилу, протираємо ганчірочкою, змоченою розчином, висушуємо і добре струшуємо.


6.Чистимо срібло: 1 частина нашатирного спирту і 4 частини води. Поміщаємо вироби в банку з розчином на 1-2 години, закриваємо кришкою, періодично струшуємо. Після чого натираємо до блиску м'якою ганчіркою.


7.Чистимо замшеві речі: 1 частина нашатирного спирту і 4 частини води. Чистимо ватним тампоном, змоченим розчином, міняючи його в міру забруднення. Потім протираємо ватою змоченою водою з додаванням оцту (1 ч. ложка на літр води), висушуємо.


8.Відмиваємо підошву праски: 1 ч. нашатирного спирту і 1 ч. оцету. М’ягку ганчірочку змочують у розчині і протираємо праску.


9.Чистимо щітку для волосся: 1 частина нашатирного спирту і 4 частини води. Опускаємо щітку на ніч, після промиваємо водою.


10.Видаляемо сліди від мух і комарів на склі: 1 частина нашатирного спирту і 10 частин води. Ваткою, змоченою у розчині, протираємо забруднені місця.


11.Освіжаємо колір килимів: 3ст. ложки нашатирного спирту на 1 літр води. Губкою, змоченою сумішшю, протираємо килимові вироби.


12.Видаляемо плями від яєць і чаю: 1частина нашатирного спирту і 4 частини гліцерину. Плями чистимо від країв до середини, щоб не було "ореолу". Якщо плями не зникли, прополіскують і повторюємо процедуру.

13. Видаляємо "засмальцьовані" плями на комірах сорочок і курток: Протираємо ваткою, змоченою нашатирним спиртом ( зручніше використовувати розпилювач, попередньо наливши в нього нашатир), потім перемо.


14.Миємо парасольку: Розчин 1ч.нашатирного спирту і 3 частини води. Протираємо парасольку ваткою, змоченою розчином, інтенсивніше в брудних місцях. Помірі забруднення ватного тампона, міняємо його.


15.Нейтралізуємо кислоту: Якщо кислота потрапила на одяг, її можна нейтралізувати, акуратно полити нашатирним спиртом.


16. Нейтралізуємо укуси комарів, бджіл, осів: Просто акуратно змочуємо місця укусів нашатирним спиртом. Дуже ефективний засіб від укусів комарів - місце укусу перестає свербіти вже через кілька хвилин.
17. Нашатирний спирт - джерело азоту для рослин. Це ніщо інше як (висловлюючись побутовою мовою) аміачна настоянка. А це означає, що для наших рослин нашатир може служити прекрасним джерелом азоту.
Як відомо, у більшості культур сигналом браку цього елемента служить блідість і пожовтіння листя, адже за відсутності азоту не формується і хлорофіл.
У цьому випадку використовуйте нашатирне,аміачне підживлення:
- Розведіть 3 ст. ложки нашатирю у відрі води і полийте рослини під корінь.
Аміачний розчин - це дуже легко засвоювана форма азоту для рослин. А елемент цей потрібний усім живим культурам без винятку (питання лише в кількості). Тому використовувати нашатир можна не тільки коли рослина вже щосили «кричить» про брак азоту, а й у якості підживлення для особливо ненажерливих до цього елемента рослин. До них відносяться огірки, цибуля, лілії, герань, гортензія і багато інших.
Нашатир є хорошим аміачним розчином не тільки для підживлення рослин, він ще й захищає рослини від багатьох шкідників.
Європейські перспективи якості освіти
ЕГО УНИВЕРСИТЕТЫ - НАСТОЯЩАЯ БИОГРАФИЯ ПУТИНА
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Неділя, 28 квітня 2024

0
репостів
0
репостів