Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (645 words)

Генеральному прокурору України

                                        

 

                                                                                    

                                                            ЗВЕРНЕННЯ

 

 

Згідно з Перехідними положеннями Конституції України п.9, прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням і застосуванням законів України, зокрема, відповідність актів, які видаються всіма підприємствами і установами вимог чинного законодавства.

Нами, ОСББ «Солідарність», на ім’я Генеральної прокуратури України було направлене звернення про порушення чинного законодавства Шепетівською міською радою і її головою при передачі в оренду частини  цілісного житлового комплексу по вул. Островского, 9 та Шепетівською міжрайонною та Хмельницькою обласною прокуратурою, які зобов’язані  проводити нагляд за додержанням і застосуванням законів України. Так, за нашим зверненням до Генеральної прокуратури і за вашим дорученням прокурор Є. Соляр  Хмельницької  обласної прокуратури у своїй відповіді на наше звернення зазначив(відповідь додоється), що відповідно до ст.124 ЗКУ Шепетівською міською радою, як розпорядником земель комунальної власності, 14.11.2008р. прийнято рішення про передачу Рибачуку В.В. в оренду терміном на 5 років земельної ділянки площею 112 м.кв. для будівництва торгового павільйону на території цілісного житлового комплексу по вул. Островського, 9.  Але прокурор не захотів зазначити, що з моменту приватизації квартир, весь житловий комплекс включаючи і прибудинкову територію є співвласністю власників квартир,а некомунальною власністю. У зв'язку з різним тлумаченням положень Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду ” КСУ 2 березня 2004 р. прийняв рішення, яким встановив, що питання щодо, наприклад, оренди прибудинкової території багатоквартирного будинку, повинні вирішуватись тільки за згодою мешканців будинку, незалежно від того, чи створено ОСББ у такому будинку чи ні. Така згода зазвичай надається загальними зборами мешканців будинку.

 А вимушене клопотання перед міською владою  керівника  ОСББ «Солідарність» М.І.Решетняка  надати

 земельну ділянку площею 4600 м. кв. для обслуговування 108 кв. будинку, інакше як посміховиськом не назвеш. Тому що  питання використання спільної земльної території вирішують тільки загальні збори власників квартир. А міська влада примусила нашого керівника підписати акт передачі  житлового комплексу з балансу на баланс в такому вигляді в якому їй хотілось.

 

      У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка передається  безоплатно у власність або надається  у користування об'єднанню власників. Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані  багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками (чч. 2, 3 ст. 42 ЗК України). 
      При цьому під прибудинковою територією слід розуміти встановлену за проектом поділу території мікрорайону (кварталу) та проектом забудови земельну ділянку багатоквартирної несадибної житлової забудови, необхідну для розміщення й обслуговування жилого будинку та пов'язаних із ним господарських і технічних будівель і споруд, тобто нею є територія під жилим будинком, проїзди та тротуари, озеленені ділянки та ігрові майданчики, майданчики для відпочинку, занять спортом, тимчасового зберігання автомобілів жителів будинку, для господарських цілей та інші території, пов'язані з утриманням і експлуатацією будинку. 
      Виходячи з аналізу цільового призначення земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, та норм ст. 42 ЗК України слід дійти висновку,  у 
що в разі приватизації громадянами квартир в багатоквартирному будинку земельна ділянка як така, що входить у житловий комплекс, може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування лише об'єднанню співвласників будинку, створеному відповідно до Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 року № 1521 “Про реалізацію Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” та (підпункт “д” п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2005 року № 7 “Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ”).

      У такому разі земельна ділянка належить співвласникам жилого будинку на праві спільної сумісної власності, яка разом із загальним майном і неподільною часткою житлового комплексу (допоміжні приміщення, конструктивні елементи будинку, його технічне обладнання) є майном співвласників, які визначають порядок його використання.

Виходячи із вище зазначених положень Законів України та постанови Пленуму ВС України від 16 квітня 2005р №7 просимо Генеральну прокуратуру дати оцінку застосування їх в конкретному нашому випадку та здійснити прокурорське реагування на порушення їх.                                                                                        

 

                                                                                                                  ОСББ «СОЛІДАРНІСТЬ»

 

Полезно помнить
Яким буде світ через 100 років ?
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Субота, 04 травня 2024

0
репостів
0
репостів